Buďte rádi, že máte co jíst. I za draho. Co nás čeká

29.03.2022 14:41

Konflikt na Ukrajině ohrožuje některé další méně rozvinuté regiony, které spoléhají na export pšenice z Ukrajiny a Ruska. A to hned několika způsoby. Alexander Petkov, zemědělec z Ukrajiny, popsal, že jednak válka zabraňuje v některých oblastech vůbec pracovat, ale problémy jsou i s dostatkem pohonných hmot nebo s transportem. Ale na hrozby už je zvyklý, místní mafie mu prý už zapálila pole i kombajn. Zemědělství a cenu potravin řeší také v Kanadě. Tamní expert prohlásil, že Kanaďané mají být rádi, že vůbec budou mít co koupit.

Buďte rádi, že máte co jíst. I za draho. Co nás čeká
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: obilí

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí
Jak jsme již psali, u války na Ukrajině hrozí, že bude mít obrovské následky pro zbytek světa, protože způsobí výpadek ukrajinské produkce potravin a také se neví, jak bude narušen export ruské produkce. Nejedno médium pak vyjmenovává, co všechno Ukrajina a Rusko vyvážejí a jaký je jejich podíl na světové produkci.

Agentura AFP například informuje, že na jihozápadě Ukrajiny začínají zemědělci sázet slunečnici. Alexander Petkov, který má pozemky poblíž hranic s Rumunskem, říká, že pěstovat se bude muset v oblastech nezasažených válkou. Například v okolí Chersonu a Mykolajeva, o které se bojuje, zemědělci nezasejí, alespoň ne jako obyčejně.

Ovšem Petkov má i jiné problémy. Ve stodolách se mu začínají hromadit slunečnicová semínka i pšenice, protože je není jak odvézt. A navíc se obává, že nebude mít dostatek pohonných hmot. „Všechny přístavy jsou uzavřené, protože v Černém moři hlídkují ruské válečné lodě,“ řekl. Ukrajinská vláda prý navrhla, aby se exportovalo přes rumunský přístav Konstanca, ale tento plán se prý zatím nikam nepohnul. „Prozatím žijeme ze zásob paliv z období před válkou, ale žádné nové zásoby nejsou,“ uvádí Petkov s tím, že mu palivo dojde přibližně za pět dní.

Jak už varovala Organizace pro výživu a zemědělství, Ukrajina je těžce závislá na dodávkách pohonných hmot z Ruska a Běloruska. Jen pětina z celkem 1300 velkých ukrajinských agrokoncernů má dle ukrajinské vlády dostatek paliv pro jarní setbu. Nemluvě o potenciálním nedostatku pesticidů a hnojiva, před kterými tato organizace také varuje.

Ukrajinské ministerstvo zemědělství oznámilo, že oseto už je 150 tisíc hektarů půdu. Ukrajina prý má zásoby jídla na rok, ale ruská invaze ohrožuje třicet procent orné plochy, což může mít dopad na 100 milionů lidí po celém světě. „Ruští vojáci podminovávají pole, odpalují zemědělskou techniku a ničí zásoby pohonných hmot potřebných pro setbu,“ obvinil Rusko prezident Zelenskyj. A také řekl, že pro Ukrajince bude jídla dost, ale pro islámský svět a latinskou Ameriku nikoliv.

Alexander Petkov je prý na výhrůžky zvyklý, jeho zaměstnanci prý byli v práci ozbrojení, aby odradili zločince. „Už nám pole i kombajny párkrát zapálili,“ uvedl s tím, že se jednalo o místní mafii. „Museli jsme u vjezdu do vesnice dát zátarasy a hlídat je muselo tak pět nebo šest zaměstnanců a taky ozbrojených místních,“ uvedl. Jeden z jeho spolupracovníků pak řekl, že na Rusy jsou připraveni a použijí proti nim tyto zbraně, pokud bude třeba. Zatím je však mají hlavně na svou ochranu.

Mezi zeměmi, které by mohly potravinovou krizi zmírnit, je i soused Spojených států, Kanada. Americký prezident již o tomto tématu s kanadskou vládou dle deníku National Post hovořil. Ovšem podle expertů Kanada nemůže výpadek jen tak kompenzovat. V prosinci měla Kanada zásobu 15 metrických tun pšenice, což je o 38 % méně než minulý rok, protože část země postihlo sucho. A i pokud by měla dostatek, dostat ji na potřebná místa bude z logistického hlediska problém.

Sarah Taberová, poradkyně v oblasti zemědělství ze Spojených států, míní, že na světě není nedostatek pšenice, protože v sýpkách po celém světě jsou miliony tun. Nedostatek je ovšem v některých částech, které jsou závislé na dodávkách z oblasti okolo Černého moře, což vedlo ke spekulacím a předzásobování, které vyhnaly ceny nahoru. „Jistě, je to jen dočasný a lokální nedostatek, ale dočasný lokální nedostatek, který trvá týden, vás může zabít,“ podotýká Taberová s tím, že to nejlepší, co mohou lidé na Západě udělat, je se uklidnit.

Nicméně, podle Jima Whicketa, tajemníka Západokanadské asociace pěstitelů pšenice jen velmi málo zemědělců oseje více polí pšenicí, protože i přes zvýšenou cenu se nejedná o dvakrát výdělečnou plodinu a navíc už mají své plány. Ceny pšenice totiž vzrostly, to ale ceny jiných plodin také a pšenice je stále méně výdělečná. Nicméně se pěstuje, protože plodiny na polích je třeba střídat. Dle National Postu ovšem ceny jídla stoupaly už před rusko-ukrajinskou válkou.

Podle Sylvaina Charleboise, experta na výživu z univerzity Dalhousie, bude Kanada pod tlakem, aby více jídla vyvážela. „Vyšší ceny jídla nejsou nic ve srovnání s tím, co se na světě bude dít ohledně potravinového zabezpečení, protože si nemyslím, že v Kanadě bude nedostatek potravin problém,“ míní. „Jistě, ceny porostou dál a dál, ale Kanaďané by měli být rádi, že v obchodech budou mít co koupit. Tečka,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…