Budu si říkat, co chci. Noviny přinášejí profil dámy, která bude pravděpodobně řídit Prahu

17.10.2014 11:48

Osobnost Adriany Krnáčové, která se pravděpodobně stane první ženou na postu pražského primátora, zevrubně popisují Hospodářské noviny. V úvodu přibližuje příhodu ze začátku působení Krnáčové na ministerstvu vnitra letos v březnu.

Budu si říkat, co chci. Noviny přinášejí profil dámy, která bude pravděpodobně řídit Prahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr pražské kandidátky Adriana Krnáčová

Měl právě začít jeden z prvních rozhovorů Krnáčové ve funkci náměstkyně s novináři. „Ke stolu si sedá i mluvčí úřadu. Adriana Krnáčová ho přátelsky, ale stejně trochu drsně osloví: Vy tady budete taky? Abyste hlídal? Tak to máte smůlu. Já si budu říkat, co chci,“ popsal server příhodu a poukazuje na to, že Krnáčové vlastnost, že si říká a dělá, co chce, může být pro vládu nad městem s padesátimiliardovým rozpočtem výhodou a zároveň rizikem.

Asi se nepustí do porcování Prahy a jejích zakázek

Už jen proto, že Krnáčová nemá s každodenní politikou, tak jako většina kandidátů ANO, skoro žádnou zkušenost. Na druhou stranu nelze očekávat, vzhledem k její minulosti, kdy sedm let působila v čele protikorupční organizace Transparency Interantional, že by se pustila do porcování Prahy a jejích stále ještě tučných zakázek a developersky zajímavých projektů. Podobně, jako to podle serveru učinil třeba Pavel Bém (ODS) s „politickým podnikatelem“ Romanem Janouškem na telefonu.

Z protikorupční organizace odešla proto, že se cítila vyhořelá

Proč vlastně Krnáčová, nyní čtyřiapadesátiletá, vlastně z vedení protikorupční organizace Transparency International v roce 2007 odešla? „Začala jsem se cítit vyhořelá, ta práce je extrémně náročná. Nějak jsem už přestávala vidět to nadějné světlo na konci tunelu. Taky jsem si díky našim aktivitám vyrobila řadu nepřátel, neboť říkat věci, jak jsou, se moc nenosí. Objevily se i telefonické vyhrůžky. Prostě toho bylo po těch sedmi letech dost,“ těmito slovy okomentovala svůj odchod ve zdravotnickém časopisu Medical Tribune.

Podle serveru z pátrání v novinových archivech vyplývá, že Krnáčová v době, kdy vedla TI, k různým korupčním kauzám přistupovala spíš střízlivě. „Místo silných prohlášení o korupci navrhovala, co se má změnit. Sice podporovala změnu trestního zákoníku, aby za úplatky mohly padat přísnější tresty a aby pachatelům častěji propadal majetek, zároveň ale ona a její lidé pomáhali se vznikem paragrafů, které se ještě pár let předtím zdály nemyslitelné,“ uvedl server s tím, že šlo například o zákon o střetu zájmů nutící poslance, senátory, městské radní i vysoké úředníky, aby každý rok odevzdali soupis toho, kolik si přivydělali bokem, jaké si nabrali půjčky a co naopak už splatili, které podíly ve firmách si drží a jestli za uplynulé období dostali nějaké cenné dary.

Server také připomíná, že Krnáčová se před lety vyléčila z těžké nemoci. Proto prý říká, že se díky tomu už ničeho jiného nebojí.

Za pozoruhodné server považuje plán Krnáčové na to, aby se jednání radních, které je ze zákona neveřejné, otevřelo veřejnosti. „Já to ale opravdu udělám," cituje server Krnáčovou, která k tomu dodala: „Tak prostě změníme zákon.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…