Bulvár: Pane Bakalo, jestli propustíte horníky, nastane horor

29.05.2014 8:10

Černý scénář Ministerstva průmyslu a obchodu mluví o 50 tisících nových nezaměstnaných na severu Moravy, a to v případě, kdyby se zavřely celé OKD, které patří pod impérium Zdeňka Bakaly. Bulvární deník Blesk píše, že pokud by stát nedal slíbených 600 milionů na Důl Paskov, pak prý může Bakala vyvolat sociální zemětřesení, které přijde na 4 miliardy korun.

Bulvár: Pane Bakalo, jestli propustíte horníky, nastane horor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Příští týden se má podepsat vyjednaná smlouva, podle níž dostane Důl Paskov 600 milionů. Blesk píše, že pokud by si to stát rozmyslel, tak by Zdeněk Bakala mohl zavřít nejen Důl Paskov, ale celé OKD. Ministerstvo průmyslu a obchodu prý vypracovalo možné varianty vývoje.

Ten nejhorší scénář mluví o 50 tisících nových nezaměstnaných, protože o práci by přišly i tisíce lidí v navazujících firmách. Zpráva mluví o nárůstu alkoholismu a gamblerů v kraji a také radikalizaci horníků. Podle kvalifikovaných odhadů by náklady na řešení situace byly obrovské, pohybují se prý mezi 3 až 4 miliardami.

Hororový scénář prý Blesku potvrdil mluvčí OKD Marek Síbrt. „Společnost OKD přímo či nepřímo zajišťuje více než desetinu prcovních míst v kraji. Na Karvinsku, kde bydlí nejvíce zaměstnanců OKD, je tento podíl ještě vyšší. Za uplynulé dva roky ceny koksovatelného uhlí na světových trzích klesly více než o polovinu. Na celém světě se zavírají stovky černouhelných dolů,“ potvrdil mluvčí OKD vážnost situace.

„Takový počet nových nezaměstnaných kvůli konci OKD by byl nejen pro kraj, ale pro celou republiku katastrofa,“ říká mimo jiné děkan Obchodně podnikatelské fakulty SLU v Karviné Pavel Tuleja. Podle něj by to ohrozilo i stabilitu vlády. Oněch 600 milionů od státu na odstupné podle děkana prý celý problém pouze odsouvá do doby, až se peníze utratí.

reklama

autor: dkr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…