Bývalý Klausův kancléř tvrdí: Pokud by nebyl Schengen, nebyla by ani migrační vlna

12.12.2015 19:49

Způsoby řešení krizí za dob reálného socialismu jsou velmi podobné tomu, jak se s krizemi vypořádává současná EU, píše bývalý kancléř prezidenta Václava Klause Jiří Weigl v článku, který zveřejnil server Echo 24.

Bývalý Klausův kancléř tvrdí: Pokud by nebyl Schengen, nebyla by ani migrační vlna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonný ředitel IVK Jiří Weigl

„Vždy, když se Evropská unie dostane do jakékoliv krize, slyšíme jediné – potřebujeme ‚více Evropy‘. Tato fráze se opakuje stále a na všech fórech a je nepřípustné ji jakkoliv zpochybnit. Je to stejné jako za minulého režimu, kdy nám bylo jako recept na všechny chronické neduhy reálného socialismu také dáváno heslo ‚více socialismu‘,“ připomíná Weigl.

Podle něj je evidentní, že evropské megaproblémy, jako jsou finanční či migrační krize, vyvolalo právě „příliš Evropy“, tj. projekty, které se snaží uměle urychlovat proces integrace členských zemí EU.

Celý text je ZDE.

Pouze proto, že byl z politických důvodů spuštěn projekt společné měny bez ohledu na skutečnou ekonomickou kompatibilitu členských zemí eurozóny, prý mohlo dojít k tomu, že si slabé středomořské země mohly celou dekádu půjčovat za „německy“ nízké úrokové sazby, nezodpovědně vršit dluhy a projídat dotace.

Podle Weigla to byla právě „Evropa“, která umožnila kolektivní neodpovědnost, přehrávání vlastních problémů na jiné a černé pasažérství. „Samotné Řecko, Itálie nebo země Pyrenejského poloostrova by se bez společné měny nikdy nemohly tolik zadlužit, protože by jim nikdo tolik nepůjčil. Potíže a bankroty by přišly mnohem dříve a řešily by se za mnohem příznivějších okolností. Bez eura by nikdy nezlikvidovaly svou konkurenceschopnost tak děsivým způsobem a nepotřebovaly by tak drastickou léčbu, jakou se dnes marně snaží své problémy řešit,“ tvrdí Weigl.

Řecko by nedovolilo příchod migrantů na své území, kdyby je nemohlo posílat dál do Evropy

Poukazuje na to, že i dnešní krize Schengenu v důsledku migračního přílivu je prý rovněž řešitelná pouze „společnou evropskou cestou“, tedy vynucenou solidaritou a dalším přesunem klíčových bezpečnostních kompetencí do Bruselu.

Podle Weigla byl ale ve skutečnosti nekontrolovatelný příliv migrantů do Evropy umožněn právě schengenským projektem. „Cožpak by samostatné Řecko někdy dovolilo příliv ilegálních migrantů na své území, kdyby je nemohlo beztrestně a nekontrolovatelně ihned přeposílat dále do Evropy? Řecko a Turecko jsou odvěcí rivalové a v posledních desetiletích mezi nimi hrozil otevřený ozbrojený konflikt mnohokrát. Vzájemná hranice byla vždy mimořádně střežená a také z toho důvodu má Řecko třetí největší armádu v Evropě. Cožpak by někdy dovolilo, aby na jeho území přecházely z Turecka nekontrolovaně statisíce lidí?“ argumentuje Weigl.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…