Bývalý lidovec Čižinský vyložil, jak v Praze porazí korupci. Chce jít občanskou cestou s lidmi

08.09.2018 21:03

S lidmi ochotnými si komplikovat život porazíme na pražském magistrátě korupci a neprůhlednost, říká starosta Prahy 7 a poslanec Jan Čižinský. Za předpokladu, že jeho občanská iniciativa Praha sobě v říjnových volbách zvítězí. „Sbírali jsme podpisy, abychom zjistili, jestli to má cenu. A teď víme, že ano,“ říká v rozhovoru pro Novinky.cz poslanec, který chce zabránit, aby se Praha stala městem pouze pro elity.

Bývalý lidovec Čižinský vyložil, jak v Praze porazí korupci. Chce jít občanskou cestou s lidmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Čižinský

Příběh, jak učitel porazil na Praze 7 kmotry a mafiány, rozdává nyní na svých letácích sdružení občanských kandidátů Praha sobě. Podle Čižinského se rozhodně nejedná o žádnou politickou pohádku, ale o příběh, jenž se skutečně stal, a chce jej znovu zopakovat. „Teď s těmi lidmi, kteří jsou ochotni si komplikovat život, porazíme předražování, korupci a neprůhlednost i na magistrátě,“ zdůraznil s tím, že když jim lidi pomůžou i ve volbách, jako už pomohli nasbírat sto tisíc podpisů, tak to určitě zvládnou.

Víru ve své vítězství čerpá na základě nespokojených občanů a velmi špatného stavu současné Prahy, který by rád změnil. „Sbírali jsme podpisy, abychom zjistili, jestli to má cenu. A teď víme, že ano. Sto tisíc lidí je o třicet tisíc víc, než volilo v minulých volbách vítěze voleb,“ uvedl s tím, že Praha potřebuje nutné zásahy např. v dopravě. Čižinskému se podařilo vyhrát pomocí nespokojených občanů v Praze 7 před čtyřmi roky.

Jak chce starosta Čižinský bodovat v celé Praze, když má kandidátku poskládanou hlavně z lidí z Prahy 7? To vysvětluje tím, že mají v týmu experty, kteří se osvědčili v Praze 7, ale je tam i velká řada lidí ze sídlišť. Dobře tak prý vědí, že celou Prahu trápí podobné problémy. „My umíme lépe uklidit a máme na kandidátce lidi ze sídlišť, kde úklid veřejných prostor je velké téma,“ uvedl starosta Prahy 7.

Poukázal také na to, že umí i ušetřit. „Za čtyři roky jsme na Praze 7 díky zrušení zbytečných projektů a přesoutěžení dlouhodobých smluv ušetřili kolem jedné miliardy. A to zvládneme udělat i v celém hlavním městě,“ věří poslanec s tím, že to by umožnilo navýšit například platy učitelů. „A také zabránit tomu, aby se Praha stala městem pouze pro elity,“ dodal.

Jít občanskou cestou s lidmi, kteří nechtějí mít nic společného s politickými stranami – pro to se Čižinský rozhodl z toho důvodu, že jen to zaručovalo, že se změny mohou podařit. Na komunální úrovni podle starosty Prahy 7 lidem více vyhovuje kandidovat pomocí podpisů. „My jsme taková kouzelná iniciativa, kde nemáme jednotný názor na daně a další témata,“ vysvětlil Čižinský a zmínil, že co je ale dobré pro Prahu, tak na tom se jednoznačně shodují.

Jestli tímto přístupem nenapomáhá k destrukci důvěry lidí v tradiční strany? To si nemyslí. „Nemáme žádné celostátní ambice, a tudíž k destruování systému nepřispíváme. Máte ale pravdu, že je teď taková vlna, ale když ANO porazíme, tak pražské volby budou mít nakonec dopad na celostátní politiku,“ je přesvědčen. Připomněl, že v minulých volbách i v prezidentských volbách Praha volila změnu a doufá, že v těchto volbách si také zvolí změnu. 

Čižinský kandiduje znovu i na starostu Prahy 7. Sám již několikrát sdělil, že kdyby se dostal i do vedení Prahy, tak skončí ve Sněmovně, ale starostou zůstane. Že by se tímto ocitl ve střetu zájmů, to vylučuje. „Byl bych neplaceným starostou. Jiné strany jsou ve střetu zájmu stranickém a my kandidujeme jenom v Praze 1, v Praze 7 a na celý magistrát,“ řekl a doplnil, že v pětapadesáti městských částech nebudou mít žádného zástupce a budou mnohem objektivnější než ostatní, kteří kandidují ve většině městských částí.

Původní text ZDE

Závěrem řekl, že nepřijatelnými koaličními partnery jsou pro ně extremisté, ANO a ODS. „Za ODS je tam bývalý místostarosta jedné z městských částí, který postavil na základní škole tepelná čerpadla za dvacet milionů, která nikdy nefungovala, způsobil městské části obrovskou škodu,“ řekl Čižinský s tím, že takových příběhů by lidé z Prahy mohli vyprávět spoustu. S extremisty podle něj není možné uzavřít žádné dohody. A příznivci ANO prý vnímají politiku jen jako byznys a neumějí komunikovat, ani fungovat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…