Bývalý ministr obrany USA promluvil. Na stovkách stran dech beroucí knihy

22.10.2016 20:26

Robert Michael Gates je americký politik, letitý zpravodajec a mezi roky 2006 a 2011 ministr obrany Spojených států amerických v administrativách prezidentů George W. Bushe a Baracka Obamy. O svém téměř pětiletém působení se rozhodl sepsat celkem nevídanou a překvapivě otevřenou knihu. Zkušenosti a zážitky zabraly téměř sedm set stran.

Bývalý ministr obrany USA promluvil. Na stovkách stran dech beroucí knihy
Foto: White House.org, tan
Popisek: 44. prezident Spojených států amerických Barack Obama

Jaké to je být ministrem americké administrativy a druhým nejvyšším vojenským velitelem po prezidentovi? Idylické to rozhodně není. Robert M. Gates, zkušený zpravodajec a zároveň exšéf CIA, se pustil do vzpomínání celkem zostra. Kritizoval nejen přebujelou administrativu a neschopné zaměstnance, ale rovněž bezmoc, které čelil díky "mnoha kamenům v maršálském batohu". Pozoruhodná je rovněž kapitola o tom, jak vypadal Obamův příchod do úřadu a kritika všeho a všech, co bylo spojeno s Bushem. 
 
Ve svých pamětech se Gates detailně zabývá peripetiemi amerického vojenského působení v Iráku a Afghánistánu, během něhož dohlížel na kontroverzní posilování americké vojenské přítomnosti v obou zemích. Obšírně komentuje rovněž dění v Sýrii, Íránu, Izraeli či v Severní Korei a seznamuje čtenáře s podrobnostmi zákulisních jednání s Georgem W. Bushem, Dickem Cheneym, Condoleezzou Riceovou, Barackem Obamou a dalšími osobnostmi světové politiky.
 
 
Gates byl zároveň jediným ministrem obrany, který sloužil republikánskému i demokratickému prezidentovi. Ve svých pamětech se svým působením ve funkci skutečně nemilosrdně účtuje.
 
ParlamentníListy.cz velmi rozsáhlým textem procházely téměř týden. Nutno podotknout, že kniha nesnese srovnání. Je až překvapivé, jak popisné, přesně datované i syrové některé údaje jsou. V této souvislosti totiž nesmíme zapomínat na fakt, že Gates udělal kariéru i v Ústřední zpravodajské službě, ve které působil 26 let. O CIA nemluvě. V těchto případech je totiž platné především rčení „mlčeti zlato“. 
 
Pro odborníky bude kniha nosným informačním kanálem, pro laiky překvapivou zpovědí o tom, jak některé věci fungují. Vydává HOST
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…