Bývalý mlátící esenbák poslancem KSČM. Jednou se dozvíme pravdu o roce 1989, říká

28.10.2013 16:11

Do poslaneckých lavic zasedne i bývalý člen KSČ, někdejší příslušník SNB a elitní vyšetřovatel Zdeněk Ondráček, který byl zvolen do sněmovny za KSČM v Královéhradeckém kraji. V roce 1989 zasahoval proti demonstrantům na Václavském náměstí. Jeho minulost a rozporuplné výroky teď připomíná server Novinky.cz.

Bývalý mlátící esenbák poslancem KSČM. Jednou se dozvíme pravdu o roce 1989, říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uniforma příslušníka SNB

Zdeněk Ondráček působil také na odboru korupce Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR, kde pracoval mimo jiné na kauze Opencard nebo na případu někdejšího šéfa NKÚ Františka Dohnala. Ondráček byl v předčasných volbách zvolen v Královéhradeckém kraji, kde kandidoval na druhém místě kandidátky KSČM. Dostal tři tisíce preferenčních hlasů.

Mlátil lidi na demonstraci, teď je poslancem

Na sociálních sítích teď koluje fotokoláž iniciativy ProtiAlt, na níž je Ondráček vyfotografován coby bývalý člen pohotovostního pluku SNB při zásahu během protestů v roce 1989 v rámci tzv. Palachova týdne. Snímek je doplněný popiskem „Leden 1989. Mlátil lidi na demonstraci“. Pod zmíněnou fotografií je pak ještě jeden snímek, odkazující ke zvolení poslancem, na němž je Ondráček s heslem KSČM „Poctivost se musí vyplatit".

Server Novinky.cz v této souvislosti nyní připomíná, jak Ondráček na dobových záběrech České televize vypráví, s jakými zbraněmi proti zasahující SNB tehdy vytáhli demonstranti. Později ale měl svůj výrok změnit s tím, že zmíněné zbraně neviděl při akci, ale až po zásahu, na policejním prezidiu.

Obušek proti ženě prý použil jen dvakrát

„Předměty jsem viděl na policejním prezidiu. Kolik bylo zadržených demonstrantů, co s nimi bylo nebo kam je odvezli, to samozřejmě nevím. Byl jsem řadový policista, který prováděl zákrok pod jednotným velením," řekl podle Novinek.cz vloni v rozhovoru pro server Trutnovinky.

Časopisu Mladý svět pak Ondráček řekl, kdy je možné použít obušek: „Pokud jsem ohrožen, mohu podle zákona použít obušek. Je-li dav agresivní, velí se 'Za použití obušků vpřed', ale vůči ženám se obušky nepoužívají. Celkem jsem jej proti ženě použil dvakrát, to když jsem byl ohrožen.“

Další rozporuplná tvrzení

Jak dále uvádějí Novinky.cz, v době událostí 17. listopadu roku 1989 byl však Ondráček podle svých slov v Praze, ovšem jen v záloze. „V listopadu 1989 jsme byli v zálohách v Bartolomějské ulici, nezakročili jsme. Jen jsme čekali, jestli nás povolají. Nikdo nás nepovolal," uvádí dále Novinky.cz s odvoláním na server Trutnovinky.cz.

Časopisu Mladý svět pak nynější poslanec KSČM popisoval listopadové události takto: „Jednotka vyjížděla jako záloha k dispozici městské správy. Byli jsme v záloze, kdyby celý ten pietní akt přerostl a stal se nepovolenou demonstrací. Z Bartolomějské ulice jsme slyšeli, jak to na Národní třídě vře. Potom, asi po dvaceti minutách, jsme šli posílit jinou část pořádkové jednotky, když jsme vysílačkami slyšeli, že je dav agresivní.“

Poté, co byl v loni na podzim zvolen zastupitelem Královéhradeckého kraje, hovořil o své předlistopadové minulosti opět jinak. „V tu chvíli bylo nutné splnit rozkaz,” komentoval zásah proti demonstrantům. „Nepovažuji to za diskvalifikaci pro moji politickou kariéru. Ani nemám důvod argumentovat proč," prohlásil podle Novinek.cz pro Hradecký deník Ondráček.

Jednou se prý dozvíme pravdu

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz již dříve Ondráček v reakci na dotaz týkající se sametové revoluce odpověděl: „Věřím tomu, že až historici za jednu generaci nám osvětlí, jak to bylo v roce 1989 a jak došlo k převzetí moci. Zda to byla smluvená akce či tak, jak je nám to zatím vykládáno.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…