Bývalý šéf hasičů žaluje: Máme jen práškovací „Anduly“ za zenitem. Když jsem přišel za ministrem kvůli novým hasicím letadlům...

29.07.2022 18:16

Bývalý generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba v rozhovoru pro server iDnes.cz hovořil o hasicích letadlech, která by podle jeho názoru mělo mít Česko pro případ extrémních požárů. Podle něj se v minulosti o sdružení finančních prostředků mezi ministerstvy životního prostředí, vnitra a chráněnými oblastmi jednalo, ale pořízení letadel se nepodařilo dosáhnout.

Bývalý šéf hasičů žaluje: Máme jen práškovací „Anduly“ za zenitem. Když jsem přišel za ministrem kvůli novým hasicím letadlům...
Foto: HZS
Popisek: Generálporučík Ing. Drahoslav Ryba

Ryba se v rozhovoru vyjádřil k aktuálnímu požáru v Českém Švýcarsku, s nímž už šestý den bojují hasiči. „Vývoj v čase je hrozně důležitý a velmi těžko se odhaduje. Co vím, první den to vypadalo skutečně optimisticky. Byla tam lokální ohniska, vypadalo to, že je zvládnou uhasit. Potom se bohužel změnilo počasí, přišel silný vítr a oheň rozfoukal. To se dá velmi těžko předpokládat, zejména v porostech, kde je obrovské množství dříví a listí, hrabanky a podobně,“ poznamenal Ryba, jenž má podle svých slov informace jen ze sdělovacích prostředků a nechce hodnotit, jestli se něco zanedbalo.

„Věřím, že hasiči dělají maximum toho, co mohou. A jestli se spekuluje, že tam měla být letadla... Soudy na dálku jsou velmi špatné, ani jeden z nás nevíme podrobnosti,“ podotkl Ryba.

Podle jeho slov by se Česku vyplatilo mít vlastní hasicí letouny. „Máme sice taky hasicí letadla – my jim říkali Anduly – ale to jsou práškovací letadla. Množství nabrané vody je malé, navíc je technika silně za zenitem,“ podotkl Ryba. Podle jeho slov by si Česká republika takové letouny zasloužila – a využívala by je nejenom k hašení, ale i k hlídkové činnosti.

„Byli jsme si vědomi toho, že práškovací letadla dosluhují a v podstatě má Česko tři, ale pokud mám správné informace, tak v provozu máme dva stroje. Chtěli jsme nové, bylo i jedno nebo dvě jednání, kde jsme jednali o nějakém sdružení finančních prostředků mezi ministerstvem životního prostředí, vnitra a chráněnými oblastmi, kde se nejvíce využijí. Ale zůstalo to na mrtvém bodě, nepodařilo se dosáhnout toho, že bychom se sdružili a letadla pořídili," podotkl Ryba, jenž byl do loňského roku šéfem hasičů.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …