Bývalý velvyslanec USA: Putin dosáhne všeho, co chtěl

14.05.2014 11:39

Ruský prezident Vladimir Putin nakonec dosáhne na Ukrajině všeho, co chtěl. Tvrdí to v rozhovoru pro server iHNed.cz bývalý americký velvyslanec při NATO Kurt Volker. Na vině je podle něj nerozhodnost Západu, který by prý potřeboval aktivní politiku EU a USA, aby propagovaly „Evropu celistvou, svobodnou a bezpečnou".

Bývalý velvyslanec USA: Putin dosáhne všeho, co chtěl
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Pasivita Spojených států a Evropské unie vede podle Volkera k tomu, že ruský prezident dosáhne všech svých cílů. Putin prý postupuje přesně tak, aby Západ nevyprovokoval. „Je dost chytrý na to, aby v jednu chvíli nezašel příliš daleko, hraje na naši slabost,“ říká Kurt Volker, který  byl v letech 2008 až 2009 americkým velvyslancem u NATO.

„Skutečně si myslím, že Západ nedělá dost, nebo ještě hůře, že se ani pořádně nezajímáme o to, co se vlastně děje. Vezměte si jen jeden názorný příklad. O víkendu se konala referenda na východě Ukrajiny, která mohou vést až k odtržení těchto částí. Ale co byla zpráva číslo jedna na evropských webech? Rakouská hvězda Conchita Wurst vyhrála pěveckou soutěž Eurovize. A ať už je to on, nebo ona, v každém případě nedáváme pozor na podstatné věci. Ukrajina nás nezajímá a do značné míry je to selhání politických reprezentací západních zemí," uvedl Volker v rozhovoru, který poskytl Hospodářským novinám v souvislosti s bezpečnostní konferencí GLOBSEC, která se koná v Bratislavě.

Putin dosáhne všeho, co chtěl. Západ mu hraje do karet

Zpět se podle něj drží také Spojené státy, ovšem Volker se zdráhá odsouhlasit tezi, že by byl Bílý dům aktivnější, kdyby viděl větší odhodlání na straně EU. Možná by tomu tak bylo v ekonomické oblasti ve věci sankcí, ale v bezpečnostních a vojenských otázkách jsou USA velmi zdrženlivé. Putinovi tudíž hraje vše do karet.

„Přesně tak, o tom není pochyb, postupně na Ukrajině dosáhne všeho, co chtěl. Vzhledem ke Krymu to může znít zvláštně, ale Putin skutečně postupoval velmi opatrně. Aby neudělal žádné kroky, které by Evropskou unii nebo USA musely vyprovokovat k akci, aby nezašel v jednu chvíli příliš daleko," uvedl Volker.

Ruský prezident je podle něj velmi chytrý a hraje na naši slabost. Za příklad dává jeho prohlášení, ve kterém před minulým víkendem apeloval na oddálení referend na východní Ukrajině. Volker nepochybuje o tom, že si byl jistý, že referenda proběhnou, a kdo prý ví, zda jeho emisarové na Ukrajině, či zvláštní ruské bezpečnostní síly právě v té chvíli netiskly hlasovací lístky. Velmi dobře prý ale ví, že už jen tím, že něco říká, vytváří zmatek, nejistotu a mnozí jsou náchylní mu uvěřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…