ČEZ umí pracovat efektivně, na rozdíl od státu, zaznělo v rozhlase

21.02.2019 17:44

Zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míla ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu popsal, jak to teď může být dál s českou jadernou energetikou. Vláda Andreje Babiše (ANO) udělala podle zmocněnce zásadní a prospěšný krok.

ČEZ umí pracovat efektivně, na rozdíl od státu, zaznělo v rozhlase
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Premiér Andrej Babiš oznámil, že za vládu je připraven uzavřít se společností ČEZ smlouvu o výstavbě nových jaderných bloků. Stavbu však bude mít na bedrech především ČEZ. Spotřebitelé ale podle Míla mohou být v klidu. Pokud se stavba protáhne, nedotkne se to prý konečných uživatelů elektřiny. Součástí smlouvy totiž nesou státní garance. Ty by bylo těžké prosadit i v EU, v tuto chvíli máme podle Míla otevřena dveře k první fázi realizace projektu.

„Pokud by se projekt dostat do problémů, kontrolu nad stavbou by mohl převzít stát. Po první etapě budou známy nabídky dodavatelů a stát bude moct zvážit, zda za těchto podmínek stavbu realizovat, nebo ne,“ popsal host. Tato první fáze by mohla být uzavřena do roku 2024. Tehdy by mohlo být uzavřeno výběrové řízení.

Nový blok jaderné elektrárny postavit musíme. Podle zmocněnce si totiž nesmíme myslet, že si vystačíme s obnovitelnými zdroji nebo z elektřiny získávané z plynových elektráren. To by politicky nebylo vhodné, činilo by nás to totiž až příliš závislými na dodávkách plynu.

V tuto chvíli podle hosta není třeba definitivně říkat, kdo stavbu připraví. „Věci se mají dělat pečlivě, protože právě na začátku ušetříte nejvíc.“

„Tímhle krokem zajistit to, že nedojde ke zpoždění stavby v letech 2029 až 2037,“ pokračoval v popisu situace. ... „Já bych připomněl, že Temelín stavěla společnost ČEZ a dokázala se udržet v nějakých rozumných ekonomických mantinelech, zatímco stát, když něco stavěl, tak tyto mantinely neudržel. Nemůžu si pomoct, ale představa, že stát bude stavět elektrárnu efektivněji než soukromá společnost, mi nepřijde moc pravděpodobná,“  konstatoval Míl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…