ČNB snižuje úrokové míry. Ekonomika se na měsíc propadla o 60 procent, vysvětlil expert

16.03.2020 19:31

Česká národní banka se rozhodla na mimořádném pondělním zasedání snížit úrokovou míru. Nově je základní úroková sazba 1,75 %. Snižovaly se však i ostatní úrokové sazby. Jaké a proč? „Bankovní rada se zřejmě snaží postupovat striktně podle mandátu a současných dat. Jejich inflační model zřejmě neumí pracovat se scénářem, kdy se u nás ekonomika na minimálně čtyři týdny zmenší o 60 procent,“ uvedl odborník pro E15.

ČNB snižuje úrokové míry. Ekonomika se na měsíc propadla o 60 procent, vysvětlil expert
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Česká národní banka snížila základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na 1,75 procenta. Informoval o tom server E15.cz. Opatřením chce zmenšit dopady epidemie koronaviru na ekonomiku.

Celý článek ZDE:

Anketa

Co říkáte na opatření vlády ze dne 15.3., která omezují svobodu pohybu?

hlasovalo: 23629 lidí

Kromě základní sazby snížila ČNB i lombardní sazbu o 0,5 %, ta klesla na 2,75 %, a diskontní sazbu též snížila o 0,5 % na 0,75 %. Lombardní sazba označuje sazbu, za kterou si mohou komerční banky půjčit likviditu od centrální banky. Na diskontní sazbu je pak navázáno například penále za nesplacené úvěry nebo neuhrazené daně. Základní úroková sazba, tzv. repo sazba, označuje sazbu, díky které provádí repo operace, čímž ČNB reguluje množství peněz v oběhu. Centrální banka od komerčních bank stahuje přebytečnou likviditu a naopak jsou jim předávány cenné papíry, které se později České národní bance vracejí, a to za zapůjčené finanční prostředky navýšené o dohodnutý úrok.

Od úrokových sazeb centrální banky se odvíjejí i úroky vkladů a úvěrů komerčních bank v Česku. Pokud se zvýší úroková sazba, tak to podnikům zdražuje úvěry na investice a provoz, domácnosti mají dražší hypotéky a motivuje to domácnosti spíše k úsporám než k utrácení. Taková monetární politika, kdy se zvyšuje úroková míra, se nazývá restriktivní, a pokud se snižuje úroková sazba, tak to zlevňuje investice a hypotéky, čímž se ekonomika podporuje, to se nazývá expanzivní monetární politika.

„Snížení sazeb bylo sice překvapivé, pokud jde o načasování, nicméně ve světle včerejšího rozhodnutí americké centrální banky FED minimální. Bankovní rada se zřejmě snaží postupovat striktně podle mandátu a současných dat. Jejich inflační model zřejmě neumí pracovat se scénářem, kdy se u nás ekonomika na minimálně čtyři týdny zmenší o 60 procent. Proto byli tak málo odvážní a nechali si prostor pro další snižování v dalších dnech. Trh jim jasně ukázal, že měli být agresivnější. I po tomto snížení koruna oslabuje vůči euru nad 27 korun,“ uvedl analytik Radim Dohnal z Capitalinked.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…