CNN: Nejčernější den ruského letectva od druhé světové války

11.08.2022 8:35

Začal platit zákaz dovozu ruského uhlí do EU. Děje se tak v den, kdy podle ukrajinské strany ruské síly už nemohou využívat železničního spojení z poloostrova Krym do okupovaného Chersonu. Děje se tak v den, kdy se šíří informace o tom, že ruské letectvo má za sebou nejčernější den v dějinách od konce druhé světové války. Děje se tak v den, kdy země G7 požadují, aby Rusko odevzdalo Záporožskou jadernou elektrárnu zpět do ukrajinských rukou.

CNN: Nejčernější den ruského letectva od druhé světové války
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Sociální sítě obletěla videa několika mohutných explozí na vojenském letišti Saky v Novofedorivce. CNN upozornila, že podle dostupných satelitních snímků bylo zničeno nejméně 7 stojů, což by mohlo naznačovat, že půjde o nejčernější den ruské armády od časů druhé světové války.

„Množstvím zničených letadel může úterý skončit jako jeden z nejničivějších dnů pro letadla ruského letectva od druhé světové války, včetně sovětské éry. Málo dostupné údaje o ztrátách vojenských letadel v sovětské éře a v éře moderního Ruska neuvádějí tak značné ztráty z jediného incidentu v jediný den,“ uvedla CNN.

Satelitní snímky ukazují také spálenou půdu a krátery po raketách.

Z ukrajinské strany zaznívá, že ruské síly již nemohou využívat železniční trať spojující Krym s jihoukrajinskou oblastí Cherson, kterou Rusové okupují od prvních dnů invaze.

Pokud jde o situaci na bojišti, ukrajinská strana tvrdí, že se jí v Doněcké oblasti podařilo zastavit další ruský útok na Bachmut.

Země G7 požadují, aby Rusko vrátilo Ukrajině plnou kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou a dalšími jadernými zařízeními, a to v souvislosti s rostoucími obavami mezinárodních organizací, že nedaleké boje by mohly vést ke katastrofickým následkům.

Země ve středu ve společném prohlášení uvedly, že to zvyšuje riziko „jaderné havárie nebo incidentu" a ohrožuje „obyvatele Ukrajiny, sousední státy a mezinárodní společenství".

Evropská unie mezitím od středy zakázala dovoz ruského uhlí. Všechny formy ruského uhlí jsou v Evropské unii zakázány, což podle Evropské komise ovlivní ruský vývoz v hodnotě přibližně 8 miliard eur ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…