ČR zřejmě čeká další vlna protestů zdravotníků, platy nevyřešeny

23.04.2012 14:47

Česko zřejmě čeká další vlna protestů nemocničních lékařů kvůli platům a přidají se i sestry. Podobu a termín akce projedná v úterý sněm lékařských odborů. Jde o plnění memoranda, které podepsaly odbory loni s vládou. Podle odborů nemají nemocnice od zdravotních pojišťoven dost peněz na platy, ministerstvo zdravotnictví tvrdí opak. Vyjasnit to měly kontroly odborů a ministerstva v nemocnicích. Slíbil je premiér Petr Nečas (ODS), ale neuskutečnily se.

ČR zřejmě čeká další vlna protestů zdravotníků, platy nevyřešeny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Engel

Lékařské odbory koordinují protest se zdravotnickými odbory. Ty požádaly ministra Leoše Hegera (TOP 09) o schůzku k platům do 30. dubna. Když se potvrdí, že na platy není, měl by prý ministr vyvodit osobní odpovědnost. Podle zjištění ČTK ministr pro jednání s odboráři termín zatím nemá.

Další hromadné odchody lékařů zatím nehrozí

K chystaným protestům řekl ČTK předseda lékařských odborů Martin Engel, že akce bude plošná, předčasné ale je řešit, kdy bude a zda ji pacienti pocítí. "Rozhodně to nevznikne do měsíce, ve hře je mnoho proměnných, třeba kdy budou mít nemocnice smlouvy s pojišťovnami," řekl. Pojišťovny totiž vypověděly všem nemocnicím smlouvy. Uzavírání nových chtějí využít k tomu, že některým už smlouvu nedají, nebo na méně péče.

Místopředsedkyně lékařských odborů Jana Vedralová ČTK řekla, že hromadné výpovědi, s nimiž měli lékaři loni úspěch v akci Děkujeme, odcházíme, v nejbližší době dávat nebudou. "Podtrhli bychom svoji nemocnici, nedostala by smlouvu od pojišťovny kvůli nedostatku lékařů," vysvětlila.

Místopředseda lékařských odborů Miloš Voleman ČTK řekl, že hromadné výpovědi přicházejí v úvahu, až pokud nebude dodržen závazek memoranda, že od ledna 2013 stoupnou platy lékařů podle kvalifikace a délky praxe na 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi.

Zvýšené platy chtějí odbory zaručit zákonem jako na Slovensku. Připravily samostatnou platovou tabulku pro zdravotnictví. Do konce června by podle nich mělo ministerstvo dát návrh zákona vládě. Pokud to neudělá, chtějí odboráři prosadit návrh rovnou do sněmovny. "Je to závazek České republiky, nikoli pánů Nečase nebo Hegera, poslanci by měli pochopit, že jako ústavní činitelé Českou republiku zastupují," řekl Voleman.

Odboráři a ministerstvo se přou o to, kdo může za krach společných kontrol. Odbory chtěly spočítat, kolik peněz reálně pojišťovny podle vyhlášky posílají. Ministerstvo chtělo prozkoumat celé hospodaření, což odbory odmítly.

Místopředsedkyně zdravotnických odborů Ivana Břeňková ČTK řekla, že odboráři si udělali svá šetření v Krajské zdravotní v Ústeckém kraji. "Tam předvedli zástupcům ministerstva, jak pracují s úhradovou vyhláškou, a nebylo jim ze strany ministerstva sděleno, že by to dělali špatně," řekla.

Odbory argumentují daty Asociace českých a moravských nemocnic, podle kterých příjmy nemocnic letos o dvě procenta klesly. Pojišťovny posílají zálohy, doplatí je v půlce příštího roku. Nemocnice ale chtějí peníze teď.

Problematické hospodaření nemocnic

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že v memorandu byl vedle platových slibů závazek odborů přispět k růstu efektivity zdravotnictví. I proto chtělo ministerstvo zkontrolovat efektivitu nemocnic.

Mluvčí připomněl, že fakultním nemocnicím přidala vyhláška dvě procenta, krajským a ostatním čtyři procenta. Fakultní nemocnice platy zvýšily, zrušily kvůli tomu investice a nakupují levněji v aukcích. Menší nemocnice to podle mluvčího neudělaly. "To, že u nemocnic je jednotná neochota, naznačuje velmi nehospodárné hospodaření, nebo peníze do platů nedávají záměrně," shrnul.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…