ČSSD a ODS přijdou po senátních volbách o miliony na příspěvcích

15.10.2016 20:22

Nynější senátní volby budou znamenat propad příjmů ze státních příspěvků za mandáty hlavně pro ČSSD a ODS. Polepší si naopak stranické rozpočty zejména KDU-ČSL a hnutí ANO. Strany a hnutí nyní dostávají od státu ročně 855.000 korun za zákonodárce, od ledna vzroste dotace podle schváleného zákona na 900.000 korun. Příspěvky plynou seskupením, která úspěšné kandidáty navrhla. Případné politické přestupy senátorů nemají na směřování peněz vliv.

ČSSD a ODS přijdou po senátních volbách o miliony na příspěvcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Sociální demokraté přijdou ročně asi o 7,5 milionu korun, občanští demokraté o čtyři miliony. O čtyři miliony si naopak polepší lidovci a o milion hnutí ministra financí a miliardáře Andreje Babiše. Více peněz od státu poplyne do stranického rozpočtu rovněž například TOP 09, hnutí Starostové a nezávislí a jeho partnerskému seskupení Starostové pro Liberecký kraj.

Stát bude stranám a hnutím vyplácet od příštího roku za senátorské mandáty celkem 71,1 milionu korun. V souvislosti se zvýšením příspěvku se bude jednat o vyšší částku než nyní, ač stát ušetří za dva senátory, kteří se dostali do horní komory jako nezávislí kandidáti. K předsedovi Strany práv občanů Janu Velebovi letos přibyl ředitel hasičů Zdeněk Nytra.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…