ČSSD hodlá zabránit projednávání zákona o církevních restitucích

03.05.2012 9:10

Sociální demokraté chtějí ve sněmovně zabránit projednávání vládního návrhu zákona o majetkovém vypořádání s církvemi. Zákon je prý chybně připravený a nedomyšlený. Pokud se zákon nepodaří zastavit, chce ČSSD jednat se všemi parlamentními stranami o pozměňovacích návrzích.

ČSSD hodlá zabránit projednávání zákona o církevních restitucích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Biblí svatá

ČSSD navrhuje, aby církvím nebyla vyplácena paušální finanční náhrada a aby církve platily daně z příjmu i při prvním prodeji svého nově nabytého majetku stejně jako všichni ostatní vlastníci.

Poslanci sociální demokracie zároveň poslali písemnou interpelaci premiéru Petru Nečasovi (ODS), ve které ho žádají o odpovědi na „zásadní“ otázky o církevních restitucích. Sociální demokraté očekávají, že Nečas odpoví ještě před tím, než bude návrh projednáván ve výborech Poslanecké sněmovny. Podle norem má premiér na reakci 30 dnů.

ČSSD se nelíbí rozsah navraceného majetku a výše finanční náhrady

Z návrhu interpelace vyplývá, že by zákon o církevních restitucích měl být přijat společenkým a politickým konsensem. ČSSD kritizuje, že v komisi, která připravovala normu, nebyl žádný zástupce opozice, ani zástupce Asociace krajů ČR.

ČSSD také poukazuje na velkou podobnost současného zákona s tím, který v roce 2008 předložila tehdejší vláda Mirka Topolánka. Ten byl ale odmítnut.

Sociální demokracie kritizuje rozsah majetku určeného k vrácení a výši finanční náhrady. Upozorňuje na možnost prolomení Benešových dekretů a na problematiku majetku, který byl předmětem záboru podle pozemkové reformy z roku 1919. Obává se také o budoucí postavení obcí, které jsou prozatím omezeny ve svém rozvoji tzv. blokačním paragrafem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…