ČSSD láká voliče. Zahájila svůj debatní projekt Česko 20+

20.04.2017 21:24

Debatou o možnostech podpory rodin dnes sociální demokracie zahájila svůj projekt Česko 20+. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vznik projektu zdůvodnil potřebou rozšířit debatu na delší než čtyřleté volební období. Cílem je debatovat s veřejností i odborníky o tom, jak by měla Česká republika vypadat za 20 let, dodal podle ČTK.

ČSSD láká voliče. Zahájila svůj debatní projekt Česko 20+
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Akce se zúčastnila i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a několik pozvaných hostů. Mluvilo se například o podpoře výstavby startovacích bytů, zvýšení přídavků rodinám nebo o rozdílech v platech mezi muži a ženami. Sobotka mimo jiné řekl, že ČSSD by ráda obnovila systém půjček na bydlení, které by dostávala mladá manželství, ročně by podle něj na to stačily dvě až tři miliardy korun ročně. Poznamenal, že chybou bylo, že obce většinu svých bytů zprivatizovaly. Domnívá se také, že v příštích letech přijde čas na diskusi ve společnosti, jakým způsobem by se měl zvýšit rodičovský příspěvek.

ČSSD představila projekt Česko 20+ v polovině února. Setkání se uskuteční postupně v desítce měst a celkem se sociální demokraté chtějí zaměřit na pět témat. Kromě šťastnější rodiny, o níž diskutovali dnes v Praze, by to měly být moderní školství, vstřícnější zdravotnictví, spravedlivý sociální systém a dostatek pracovních příležitostí.

Zvolená témata vycházejí z dlouhodobého programu strany. Místopředseda ČSSD a předseda sněmovny Jan Hamáček při spuštění projektu řekl, že sociální demokraté chtějí zjistit, jak se k jejich názorům stavějí občané. Výsledek debaty by se měl promítnout i do programu strany pro podzimní volby do sněmovny.

Dlouhodobé programové dokumenty připravují nebo už představily i další strany. TOP 09 v lednu zveřejnila dokument Vize 2030, který postupně představuje v jednotlivých krajích. KDU-ČSL od února do poloviny dubna pořádala soutěž o sestavení vize Česka v roce 2050, nápady z ní chce začlenit do svého programu. ODS od začátku února vedla diskuse s občany o svém volebním programu, který představí tuto sobotu. Vicepremiér Andrej Babiš v těchto dnech představuje podrobnosti vize hnutí ANO do roku 2035.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…