ČSSD opakuje: Žádné tupé škrty nedopustíme, zdaňme banky. V ČSOB, KB a dalších by si měli přečíst

08.08.2020 16:11

Státní rozpočet na rok 2021 poznamená výpadek příjmů v důsledku pandemie koronaviru, nesmí však jít na úkor občanů. To stojí ve sdělení, které ParlamentníListy.cz obdržely od tiskového oddělení socdem. V nadcházejících jednání o rozpočtu ČSSD nepodpoří škrty, rozpočet na příští rok prý musí investovat do lidí.

ČSSD opakuje: Žádné tupé škrty nedopustíme, zdaňme banky. V ČSOB, KB a dalších by si měli přečíst
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček na tiskové konferenci.

Anketa

Je pro vás podstatné, koho ve volbách podporují umělci a jiné známé osobnosti?

1%
97%
hlasovalo: 19615 lidí
„Rozpočet na příští rok musí být proinvestiční, včetně investic do lidí. Nebudeme jako Miroslav Kalousek brát peníze důchodcům, lékařům, sestřičkám, hasičům, policistům a dalším, abychom se tupě proškrtali do další vlny vleknoucí se krize, zatímco ekonomiky kolem nás porostou,” nastínil východiska pro jednání o rozpočtu na příští rok Jan Hamáček, předseda ČSSD.

Státní rozpočet musí podle sociální demokracie garantovat odpovídající platy ve zdravotnictví, školství, sociálních službách, bezpečnostních sborech a celé veřejné sféře. Koronavirus ukázal, že potřebujeme silný a efektivní stát, stejně jako digitalizovanou a přívětivou státní správu, jejíž služby musí být pro občana lehce dostupné. Nelze škrtat ani na boji proti suchu, zajištění pitné vody nebo v investicích do dálnic, železnic nebo třeba domovech pro seniory.

„Pokud tady bude stát škrtat, vrátí se to v budoucnosti jako bumerang s ještě vyššími náklady,” varuje Jan Hamáček. Příkladem odpovědného předcházení větším škodám je podle jeho vyjádření například program Antivirus z dílny MPSV, který zachránil statisíce pracovních míst.

Kurzarbeit ale není jediným projektem MPSV na zlepšení životní úrovně, ministerstvo navrhuje zvýšit podporu v nezaměstnanosti nebo vyplácet přídavky na děti rodinám s příjmem až do 4,5násobku životního minima.

„Od roku 2008 ztratilo nárok na tuto pomoc skoro 600 tisíc rodičů, dnes je to chudinská dávka místo podpory rodin. To je potřeba urychleně napravit. Jde především o podporu spotřeby pracujících rodin s dětmi,” vysvětluje ministryně Jana Maláčová.

Sociální demokracie současně s plány nabízejí řešení. Zdanění bankovních domů, které ročně z České republiky odčerpávají stovky milionů; nebo proškrtání daňových výjimek, které fungují jako skrytá dotace podnikatelů na úkor zaměstnanců, a které si tu údajně za dob pravicových vlád domluvily bohaté a silné skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …