ČSSD po jednání klubu nepřišla mezi novináře. Víme, co se tam dělo

04.02.2014 19:09

Většina poslaneckých klubů v úterý po svém jednání představila závěry na tiskové konferenci. Přes očekávání tak ale neučinila nejsilnější a zároveň vládní strana, ČSSD. Redakce ParlamentníchListů.cz zjišťovala, co se na klubu sociální demokracie řešilo. Zajímavý je především spor kolem hlasování o novém ombudsmanovi.

ČSSD po jednání klubu nepřišla mezi novináře. Víme, co se tam dělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

V zajímavé atmosféře se v úterý před jednáním pléna sněmovny sešel poslanecký klub sociální demokracie. Hned dva deníky totiž ráno přinesly obsáhlé články odsuzující kumulaci funkcí, a to konkrétně ve vztahu poslanec – hejtman.

Vedení ČSSD evidentně vyvíjí tlak na konkrétní poslance, podle informací redakce, ale i pouze podle obsahu mediálních výstupů, především směrem na Michala Haška a Jiřího Zimolu. Řada členů sociální demokracie ale upozorňuje na to, že loňské stranické usnesení dává hejtmanům – poslancům lhůtu šesti měsíců od voleb, do kdy musí rozhodnout.

Sobotka by prý měl být opatrnější

Jihočeský hejtman Jiří Zimola v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil údiv nad zvýšeným zájmem, když má čas na rozhodnutí téměř do konce dubna a nyní tedy žádné usnesení vlastní strany neporušuje. V této souvislosti Zimola zmínil některé své zdroje, které tvrdí, že mediální a politický tlak má svého původce v premiéru Sobotkovi. Dodal však, že se těmto zdrojům zdráhá uvěřit.

Podle informací ParlamentníchListů.cz by se Bohuslav Sobotka mohl dočkat grilování v regionech za to, že opět zneužívá poslanecké náhrady za cestovné, přestože ve skutečnosti bydlí jinde než má trvalé bydliště. Upozornil na to deník Blesk a ParlamentníListy.cz o tom informovaly ZDE a ZDE.

Většina poslanců ČSSD chce za ombudsmana Křečka

Úterní poslanecký klub ČSSD se zabýval hned několika důležitými věcmi. Sociálnědemokratičtí poslanci nakonec neuzavřeli debatu o tom, koho při hlasování podpoří na nového veřejného ochránce práv. Bývalý ombudsman Pavel Varvařovský totiž před časem rezignoval a Poslanecká sněmovna bude na návrh prezidenta republiky a Senátu vybírat nástupce.

Rozhodnout se má mezi stávajícím zástupcem ombudsmana a exposlancem ČSSD Stanislavem Křečkem a bývalou šéfkou Českého helsinského výboru Annou Šabatovou. Kámen úrazu je následující. Grémium ČSSD doporučuje Šabatovou, ale jak ParlamentníListy.cz zjistily, více poslanců sociální demokracie je nakloněno Křečkovi, kterého navrhl prezident Zeman.

Dienstbier prý tlačí Šabatovou kvůli svým kontaktům

Skutečnost, že vedení strany podporuje Annu Šabatovou a nikoli svého bývalého poslance a člena Stanislava Křečka je podle několika zdrojů ParlamentníchListů.cz do jisté míry dílem ministra a senátora Jiřího Dienstbiera a jeho blízkým kontaktům na tzv. havlovské kruhy.

Neméně významným bodem na jednání poslaneckého klubu ČSSD byla i možnost odkladu tzv. církevních restitucí. Konkrétně jde o legislativní změny iniciované především ústeckým poslancem Jaroslavem Foldynou, které by měly o půl roku prodloužit lhůtu na posouzení církevních žádostí o majetky.

Vedení ČSSD se odložení vydávání majetků bojí kvůli lidovcům

Foldyna totiž už před časem upozornil, že tak obrovské množství žádostí není možné odpovědně rychle posoudit, aniž by se riskovalo, že budou vydány i majetky, na něž církve nárok nemají.

V tomto bodu se podle informací ParlamentníchListů.cz zatím nedá mluvit o tom, že by mezi poslanci sociální demokracie existovala výrazná většina pro či proti. Vedení ČSSD k tomu však prý přistupuje s velkou opatrností a bere tak ohled na citlivost koaličních partnerů z KDU-ČSL. Poslanecký klub sociální demokracie vedle řady dalších věcí řešil třeba také způsob interpelací vůči vládě a premiérovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…