ČSSD podpoří regulaci anonymních akcí, v Senátu chce zpřísnění

19.02.2013 12:26

Sociální demokraté dnes v Poslanecké sněmovně podpoří vládní návrh na regulaci anonymních akcí. I když není ideální, je podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce "lepší než nic". V Senátu pak bude největší opoziční strana usilovat o "zpřesnění a zpřísnění" návrhu.

ČSSD podpoří regulaci anonymních akcí, v Senátu chce zpřísnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu se projednávalo schválení zákona o církevních restitucích

Vládní norma předpokládá, že firmy budou muset zapsat anonymní akcie do centrálního depozitáře, nebo je uložit v listinné podobě u bank. Pokud by to neudělaly, cenné papíry na doručitele by se změnily na akcie na jméno.

Současný stav je nevyhovující

Podle Tejce sociální demokraté o zrušení anonymních akcií usilují již několik let, a jsou proto rádi, že navrhovaný zákon problém alespoň částečně řeší. Zároveň jej však nepovažují za úplně dostatečný, vadí jim zejména možnost akcie tzv. imobilizovat u banky. Prolomení bankovního tajemství je podle Tejce složité a také prý není záruka, že toto opatření nebude zneužíváno.

Přes tyto výhrady ČSSD předlohu podpoří, prý i s ohledem na spory v ODS, kde se vládní návrh snaží změnit poslanec a šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek, který chce, aby už vydané anonymní akcie mohly nadále existovat. "Je lepší v tomto případě přijmout něco než vůbec nic a mít zachován ten stav, který podle nás je nevyhovující," uvedl Tejc. V Senátu "zpřesněný a zpřísněný" návrh by podle něj mohl být ve Sněmovně schválen "napříč politickým spektrem".

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik před jednáním Sněmovny zdůraznil, že komunisté už dlouhou dobu přichází s návrhy na zrušení anonymních akcií a toho se i nyní hodlají držet. Nepodpoří Suchánkův pozměňovací návrh. Pokud by padl návrh vrátit normu k projednání do sněmovních výborů a v březnu přijmout vylepšenou, zváží KSČM i tuto variantu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

zabavení majetku

Dobrý den, já bych byl s tím zabavováním majetku opatrný. Jednak to ve mě neevokuje nic dobrého. Také si nemyslím, že všichni Rusové můžou za politiku jednoho šílence. Sice si ho zvolili, ale ne všichni a asi ani ne tak úplně dobrovolně. Nebo jste jiného názoru? A hlavní věc co mě zajímá, co byste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lepší vyvrcholení si Filip Turek nemohl přát.“ Nerudovou přejde smích

7:35 „Lepší vyvrcholení si Filip Turek nemohl přát.“ Nerudovou přejde smích

Lepší vyvrcholení kampaně si Filip Turek, kandidát Motoristů, přát nemohl, soudí mediální analytička…