ČT se musela omluvit. A dopadlo to... No, podívejte se sami

12.02.2020 9:25

Česká televize se, jak jí nakázal soud, ve včerejších Událostech omluvila za výroky z konce roku 2015, kdy v Událostech a Reportérech ČT zazněly dle soudu nepravdivé výroky o finančníkovi Pavlu Tykačovi. Je zde ovšem malý zádrhel. Kdo si chce omluvu pustit na stránkách ČT, uslyší jen úvod. A po celém znění musí pátrat v titulcích.

ČT se musela omluvit. A dopadlo to... No, podívejte se sami
Foto: Repro ČT
Popisek: Moderátor ČT Jakub Železný

Jak už před měsícem informoval server iDNES.cz, pražský městský soud pravomocně rozhodl, že Česká televize musí z webu stáhnout reportáž z pořadu Reportéři ČT z roku 2015. V té se mimo jiné tvrdí, že se finančník Pavel Tykač podílel na podvodech v CS Fondech anebo za nimi stál. Televize také musí stáhnout část další reportáže z Událostí, která se týkala Tykačova zastaveného stíhání v prosinci 2015. Za reportáž z pořadu Události se ČT musí Tykačovi také omluvit, nicméně televize slovy své zástupkyně u soudu pochybení odmítla.

Anketa

Je dobře, že knihkupectví vyhodilo z práce ženu, která napsala protiromské statusy?

3%
97%
hlasovalo: 14809 lidí

Kauza CS Fondů se dle iDNES táhne od roku 1997. Firma Umana tehdy získala z CS Fondů majetek v hodnotě 1,23 miliardy korun. Jako protihodnotu dostal fond téměř bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice. Peníze byly odčerpány z Plzeňské banky, která byla depozitářem fondu. Zpátky se je už získat nepodařilo, většina skončila na účtech v zámoří. Nicméně, stíhání Pavla Tykače státní žalobci zastavili.

K omluvě došlo včera večer v hlavní relaci Událostí a přednesl ji moderátor Jakub Železný. Nicméně, kdo ji chce zhlédnout, nemůže spoléhat na web České televize. Zveřejněný díl Událostí je rozdělen na několik částí. Omluva zazněla přibližně okolo 44. minuty pořadu, po segmentu o závěrečné řeči v případu bývalého imáma. „Česká televize se omlouvá inženýru Pavlu Tykačovi, že dne 29. prosince 2015 uveřejnila v pořadu Události, v příspěvku nazvaném Definitivní...“ říká na konci videa Železný. Ale pak video končí. A následující segment o veliteli thajské armády na omluvu nenavazuje. Záznam celých, nepřerušovaných Událostí se na stránkách ČT naší redakci nepodařilo dohledat, je však možné, že ho televize zveřejní později.

Co Jakub Železný říkal, je ale možné nalézt v titulcích pořadu: „Česká televize se omlouvá Ing. Pavlu Tykačovi, že dne 29. prosince 2015 uveřejnila v pořadu Události v příspěvku nazvaném Definitivní tečka za kauzou CS Fondy nepravdivá a manipulativní tvrzení, že Ing. Pavel Tykač je odpovědný za vytunelování CS Fondů, že se Ing. Pavel Tykač podílel na spáchání podvodu v CS Fondech, že se Ing. Pavel Tykač podílel na tom, že CS Fondy nakoupily akcie firmy Drůbež Příšovice, a že v důsledku transakcí, na kterých se podílel Ing. Pavel Tykač, zkrachovaly bankovní domy,“ pravil dle titulků moderátor.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…