ČT si přeje válku, vypálil Ovčáček. Věc pokračuje. Do dění vstoupil Jiří Drahoš

20.04.2018 9:45

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček před několika dny napsal na sociální síti jedné ze studentek politologie v Brně, že by se měla sebrat, popadnout zbraň a vyrazit bojovat do Sýrie. Dodal, že pražská kavárna prý hledá velitele, který by je vedl do syrských bojů. Kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář má za to, že podobné výroky jsou v pořádku, protože jde o soukromý twitterový účet hradního mluvčího. Neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš proto položil jednu důležitou otázku.

ČT si přeje válku, vypálil Ovčáček. Věc pokračuje. Do dění vstoupil Jiří Drahoš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Drahoš

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana nařkl část novinářů, že si přejí rozpoutání války mezi USA a Ruskem. Proto píší o víkendovém zásahu našich spojenců v Sýrii tak, jak píší. Prezident Zeman tento zásah odsoudil. Na sociální síti twitter Ovčáček napsal, že členové pražské kavárny teď možná hledají velitele, který by je vedl do syrské války. Studentce politologie v Brně dokonce přímo doporučil, aby popadla zbraň a vyrazila do boje.

Je takové vyjadřování státního úředníka v pořádku? Hradní kancléř Vratislav Mynář přislíbil, že Ovčáčkovy výroky zhodnotí a vyjádří se k nim. Skutečně tak učinil. Dospěl k názoru. že twitterový účet hradního mluvčího je jeho soukromá záležitost, takže záleží na něm, co si tam píše.

Když se o tomto stanovisku Hradu dozvěděl neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš, který se chystá kandidovat do Senátu na Praze 4, položil jednu otázku, kterou podle všeho považoval za důležitou.

„Podle kancléře Mynáře je účet @PREZIDENTmluvci soukromou aktivitou Jiřího Ovčáčka. Kde tedy najdeme oficiální profil tiskového mluvčího? Někde na http://tass.ru?“ zeptal se s odkazem na ruskou agenturu.

Ke svým výrokům na twitteru se vyjádřil i sám Ovčáček pro pořad Newsroom ČT24. Mimo jiné prohlásil, že ČT počítá mezi média, která si přejí válku.

„Patrně kádrové oddělení Newsroomu, který já považuji za špínu české žurnalistiky a špínu televizního vysílání, hodlá udělat další pěkný seriál, po Parlamentních listech, panu Žantovském se hodláte zaměřit na toto, pro svých 90 tisíc diváků. Čiňte tak, já se tím budu bavit,“ zdůraznil Ovčáček. „Zrovna od České televize mě to nepřekvapuje. Vy patříte přesně k těm, kteří by si takovou válku přáli,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…