Cameron: Británie není pro migranty "přístavem bezpečí"

30.07.2015 19:14

Vyčleněním více finančních prostředků na zabezpečení tunelu pod Lamanšským průlivem a zpřísněním imigračního zákonodárství chce britský premiér David Cameron řešit současnou uprchlickou krizi. Běžence, kteří se snaží po tisících proniknout z Francie do Británie, dnes konzervativní politik rovněž varoval, že ilegální imigranti budou ze země bez milosti odsunuti.

Cameron: Británie není pro migranty "přístavem bezpečí"
Foto: pixabay.com
Popisek: vlajka Velké Británie

Británie není podle Camerona pro migranty "přístavem bezpečí" a lidé přicházející do Evropy za lepším životem by to měli vědět. Předseda britské vlády tak dnes reagoval na krizi kolem podmořského tunelu, kterým se snaží podle francouzských úřadů každou noc už dva měsíce dostat do Británie zhruba 1500 až 2000 migrantů.

Británie a Francie podle Camerona musí úzce spolupracovat

"Už nyní projednáváme zákony, abychom zajistili, že se Británie stane místem, kde ilegální imigranti nebudou moci tak jednoduše zůstat," uvedl dnes britský premiér během své návštěvy Vietnamu. Důvodem pro razantní řešení situace je podle něj i bezpečnost cestujících v tunelu. Už nyní prý úřady dělají vše proto, aby umožnily britským turistům "bezpečnou cestu na dovolenou".

Británie a Francie podle Camerona musí úzce spolupracovat, aby zajistily bezpečnost společné hranice. Na toto téma prý premiér pravidelně hovoří s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Už v úterý britská ministryně vnitra Theresa Mayová oznámila, že Londýn poskytne dodatečné finance na posílení bezpečnosti terminálu podmořského tunelu ve výši sedm milionů liber (267 milionů Kč).

37.000 jednotlivých pokusů

Cameron ve svém vyjádření mluvil mimo jiné o "rojích lidí přicházejících přes Středozemní moře za lepším životem". Právě za použití "nezodpovědného" výrazu roj, který prý migranty "odlidšťuje", se premiér dočkal ostré kritiky mimo jiné ze strany nevládní organizace Uprchlická rada. "Měl by si uvědomit, že mluví o lidských bytostech, ne o hmyzu," uvedla rovněž úřadující šéfka labouristické strany Harriet Harmanová. Použití údajně nevhodného výrazu kritizoval i předseda euroskeptické Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage.

Zástupci společnosti Eurotunnel, která podmořskou spojnici mezi Francií a Británii provozuje, letos údajně napočítali asi 37.000 jednotlivých pokusů o ilegální překročení hranice. Podle odhadů francouzských úřadů v okolí Calais nyní čeká na šanci dostat se do Británie, kde jsou údajně lepší podmínky k životu, asi 3000 až 5000 migrantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…