Čas se krátí. Strany mají půldruhého měsíce na kandidátky pro evropské volby

07.02.2014 17:56

Stranám zbývá půldruhého měsíce na sestavení kandidátních listin pro letošní volby do Evropského parlamentu. Odevzdat je budou muset nejpozději 18. března. Většina sněmovních stran si už stanovila, koho postaví do čela kandidátek. Nejméně jasno je v tomto směru u komunistů a TOP 09.

Čas se krátí. Strany mají půldruhého měsíce na kandidátky pro evropské volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Své lídry už představily všechny tři vládní strany. ČSSD se rozhodla pro sociologa Jana Kellera, hnutí ANO si vybralo bývalého eurokomisaře Pavla Teličku a KDU-ČSL do voleb povede někdejší ministr Pavel Svoboda. Hnutí Úsvit přímé demokracie vsadilo na advokátku Kláru Samkovou a ODS zřejmě nasadí svého místopředsedu Jana Zahradila.

K nejsledovanějším patří vybírání lídra u TOP 09. Spřízněné hnutí Starostové a nezávislí sice do čela kandidátky doporučilo senátora a novináře Jaromíra Štětinu, strana se ale ještě poohlíží po dalších adeptech. Podle médií mezi ně patří bývalý viceguvernér centrální banky Luděk Niedermayer, nejnověji i exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který minulý týden opustil ODS.

Komunisté ještě nemají jasno

Komunisty v minulých evropských volbách vedl Miloslav Ransdorf, který usiluje o znovuzvolení. Není ale zřejmé, zda bude opět lídrem. Například ústecká krajská organizace KSČM na vedoucího kandidátky nominovala dalšího europoslance Jaromíra Kohlíčka. Jihomoravská organizace zase do čela postavila Dagmar Švendovou, která byla v Evropském parlamentu asistentkou nynějšího velvyslance v Rusku Vladimíra Remka.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 23. a 24. května vzhledem k tomu, že se z rozhodnutí europoslanců mají v celé EU uskutečnit nejpozději o posledním květnovém víkendu. Prezident Miloš Zeman je musí podle zákona vyhlásit nejpozději 90 dní před jejich konáním, nejdéle tedy 22. února.

Strany musejí kandidátky předložit Ministerstvu vnitra alespoň 66 dní před volbami, tedy o třetím březnovém úterý. Vnitro poté kandidátní listiny, které splnily zákonem požadované náležitosti, zaregistruje do 5. dubna. Od 7. května budou mít strany bezplatný prostor v České televizi a v Českém rozhlase pro volební spoty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…