Časopis nepěkně zúčtoval s Jiřím Pospíšilem

03.02.2014 9:32

Bývalý ministr spravedlnosti a někdejší místopředseda občanských demokratů Jiří Pospíšil na nedávném kongresu strany neuspěl a partaj opustil. Odůvodnil to oboustrannou ztrátou důvěry. Podle časopisu Týden se však Pospíšil stal odpadlíkem o něco dříve. Kvůli podrazům, své velké nejistotě a podivným spojenectvím.

Časopis nepěkně zúčtoval s Jiřím Pospíšilem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Podle Týdne se Pospíšilovy vztahy s ODS ještě vyostří. Ukázalo se totiž, že se stal jediným poslancem ODS, jenž nepodepsal čestné prohlášení. V tom se kandidáti do sněmovny zavázali, že se vzdají poslaneckého mandátu, pokud zanikne jejich členství v poslaneckém klubu. „Všemi regionálními manažery, včetně plzeňského, jsem byl ujištěn, že všichni kandidáti veškeré dokumenty řádně dodali. V tuto chvíli je nicméně jisté, že čestné prohlášení Jiřího Pospíšila neexistuje,“ míní pro Týden hlavní manažer ODS Jan Kočí. Pospíšil tvrdí, že s obsahem prostě nesouhlasil.

Podle týdeníku má za sebou Pospíšil mnoho rychlých zvratů. Jedno stanovisko prý za chvíli zaměnil v jiné. „Lavírování a vyčkávací taktika patřily k Pospíšilovým běžným metodám,“ píše Týden s tím, že se bývalý ministr spravedlnosti vždy při svém rozhodování ohlížel na to, co řeknou ostatní.

Topolánkovy homosexuální vtípky

Nakonec to podle časopisu dopadlo tak, že se jeho představy zcela rozešly s názorem většiny strany. Velkou část nedůvěry zřejmě vzbudil svými státními zástupci. Bývalým kolegům, kteří Pospíšila spojovali s razií v sídle vlády a pádem premiéra Nečase, vzkazoval, že ze své pozice nemohl práci žalobců ovlivnit. Podle Týdne však na státním zastupitelství nadělal zmatků až dost.

Časopis připomíná, že už jeho tehdejší šéf Mirek Topolánek si v roce 2007 stěžoval, že ministr ani nehnul prstem, aby se státní zastupitelství pustilo do rozbití mafiánských struktur ovládajících pražský magistrát. Mimo záznam prý Topolánek mluvil rovnou o neschopném ministrovi. „Navíc prý Pospíšil musel pravidelně snášet premiérovy přímočaré vtipy mířící na jeho sexuální orientaci,“ píše Týden.

Ve stejné době údajně spolu s celou vládou přihlížel aktům žalobců kolem korupční kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka. „Od státních zástupců dával ruce pryč. O něco později Pospíšil jmenoval do funkce pražského vrchního zástupce Vlastimila Rampulu, který později získal přezdívku Zametač kauz,“ píše časopis.

Když mu to teď někdo vyčítá, údajně se brání tím, že ho nepřivedl on, ale nejvyšší státní žalobkyně Renata Vesecká. Za Petra Nečase pak Pospíšil začal napravovat, co dříve napáchal, a odvolávat lidi, které držel ve funkcích předtím. „Zrodila se kýčovitá legenda o panu Čistém, který `prohnilé` žalobce nahradil `neposkvrněnými`. Část svých kroků údajně podnikal v přímém rozporu s přáním předsedy vlády,“ píše autor článku v Týdnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…