Čechosyřanka: Děsivé, co říká Zeman a další. Jako před druhou světovou válkou. Uprchlíci jsou jako Češi, kterým dům vzala povodeň

29.02.2016 8:35

Lékařka Samira Sibai se narodila v Praze, většinu života ale díky otci prožila v Sýrii. Nedávno se kvůli válce vrátila zpátky do Česka, kde vedle ordinování lidem na veřejných besedách vysvětluje, jaké to je, když vám jde o život. Atmosféra, která v Česku stran uprchlíků panuje, jí připomíná Československo před druhou světovou válkou, z čehož viní i prezidenta Miloše Zemana.

Čechosyřanka: Děsivé, co říká Zeman a další. Jako před druhou světovou válkou. Uprchlíci jsou jako Češi, kterým dům vzala povodeň
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mezi uprchlíky v calaiské "džungli" jsou i invalidé

„Připadá mi to naprosto děsivé. Někdy se mi dokonce zdá, že se situace blíží atmosféře, která panovala v Československu před druhou světovou válkou. Ve skutečnosti nevidím moc rozdílů mezi tehdejšími protižidovskými a dnešními protiuprchlickými náladami,“ uvedla Sibai v rozhovoru pro magazín OnaDnes.

Čechosyřanka chápe, že v Německu mohou být lidé vyděšení, protože integrace milionu uprchlíků nemůže proběhnout úplně hladce. „Ale v České republice problém zatím prakticky neexistuje. Paradoxní je, že většina z těch, kteří křičí nejhlasitěji, by ani nepoznala muslima, když se s ním setká,“ tvrdí. Lidé prý mají obecně svoji představu muslima s plnovousem nebo ženy zahalené od hlavy až k patám a nenapadne je, že by mohl vypadat jako oni. „Takže je to strach z něčeho, co neznají a o čem si jen čtou,“ míní Sibai.

Odpor Čechů přitom dle ní není namířen jen na nově příchozí, odnášejí to prý hlavně muslimové a Syřané, kteří v Česku několik let žijí a pracují. „Teď poprvé se cítí v zemi, která je přijala a kam se bez problému zařadili, ohrožení. Jsou to lidé, kteří tu už žijí třeba deset patnáct let, mají české občanství, ale najednou je na ně nahlíženo jako na nepřátele,“ upozorňuje lékařka.

Příčinu spatřuje Sibai v umělém vyvolávání strachu, na kterém se podílí i prezident Miloš Zeman. „To, co se lidé dozvídají z médií, je děsí. Nebezpečné jsou i názory společenských elit, například prezidenta, který se se svými výroky někdy až příliš nápadně blíží ke krajní pravici,“ uvedla s tím, že „by bylo samozřejmě absurdní prohlašovat, že celou Sýrii zachráníme tím, že ji přestěhujeme do Evropy“. Situace se dle ní musí vyřešit především tam, ale na druhou stranu lidem, kteří prchají před válkou, by měla být poskytnuta pomoc.

Sibai situaci Čechům vysvětluje pomocí paralely s povodněmi. „Mnoha rodinám velká voda vzala dům a veškerý majetek. Lidé se museli jako uprchlíci potloukat po školách, ubytovnách a farách a čekat, až voda opadne. A teď si představte, kdyby ta velká voda neopadla. Miliony lidí v Sýrii se ocitly v té samé situaci. Nikoliv vlastní vinou. Jen s tím rozdílem, že tam nepřišla voda, ale válka,“ vyložila Čechosyřanka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…