Čekala na příspěvek v nouzi. Dlouho. Mezitím jí sociálka odebrala dítě

26.12.2022 20:45

Premiér Petr Fiala (ODS) dlouhodobě opakuje, že se jeho vládě daří „výrazně zvyšovat množství domácností, které mají nárok na sociální dávky“, a že vláda „nikoho nenechá padnout“, realita však mnohdy může vypadat jinak. Podle odborníků jsou pravidla pro čerpání sociální pomoci nastavená dosti složitě. Dokládat to může též příběh dvacetileté samoživitelky Michaely, která čekala na příspěvek v hmotné nouzi tak dlouho, že jí mezitím sociální pracovníci odebrali roční dítě. Vše se pro ni zkomplikovalo též tím, že stihla znovu otěhotnět.

Čekala na příspěvek v nouzi. Dlouho. Mezitím jí sociálka odebrala dítě
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Současná vláda premiéra Fialy se již několikrát vyjádřila, že od ní dostane pomoc formou sociálních dávek skutečně každý občan, který je bude potřebovat. „Opakovaně říkáme, že nikoho nenecháme padnout, a to hodláme dodržet. Cíleným příspěvkem pomůžeme rodinám se stále rostoucími cenami a s tím spojenými výdaji,“ opakuje velmi často premiér Fiala či další ministři jeho vlády.

Premiér míní, že je nutné přerozdělovat veřejné finance všem, kteří to potřebují, i přes současné deficitní hospodaření státu a velmi vysokou inflaci.

„Chápu, že někteří jsou nervózní z toho, že se schodek nedaří snižovat rychleji. Zapomínají ale na to, co se tu mezitím odehrálo. Spousta lidí opravdu trpí vysokými cenami energií, inflací, dostává se do existenčních problémů, a to platí i pro firmy. Na jedné straně na nás tlačí rozpočtoví jestřábi, kteří chtějí rychle snižovat schodek, a svým způsobem mají pravdu, a vedle toho je tu velká hodnota sociálního smíru, abychom udrželi plnou zaměstnanost a neuvedli lidi do existenčních potíží,“ vyjádřil se Fiala v půli prosince v rozhovoru pro Právo. 

Přesto se však i tak k pomoci vlády množí výtky některých odborníků. Složitost některých opatření zmiňuje kupříkladu politolog Jan Kubáček. „Vláda nastavila poměrně komplexní sadu opatření sociální pomoci, ale ta pravidla jsou nastavená opravdu složitě. Skoro to vypadá, že vláda jen vytvořila nějaké kanály, které ale kvůli složitosti nikdo nevyužívá, aby se mohla ‚bít v prsa‘ a říkat, že nabízí pomocnou ruku, ale nikdo o naši pomoc nestojí,“ uvedl.

Že se sociální dávky nedaří státu vyplácet vždy včas, pak má podle Českého rozhlasu ilustrovat i příběh velmi mladé samoživitelky Michaely, jež vyrostla v dětském domově a kvůli tomu, že nemá stálou práci, je zcela závislá na sociálních dávkách.

Dvacetiletá samoživitelka měla na liknavost procesu vyplácení příspěvku v hmotné nouzi doplatit velmi značně, jelikož jí mezitím, co čekala na jeho vyplacení, odebrali sociální pracovníci její roční dítě.

Její příběh vygradoval tím, že se kvůli chybějícímu finančnímu příjmu rozhodla pro své dítě ukrást dvě přesnídávky, ale chytili ji a zadlužené ženě tak opět akorát vzrostl dluh. Jelikož se nedokázala o svého syna postarat, odebrala jí ho sociálka. „Jednou jsem šla sebrat dva hamánky do marketu, aby měl malý vůbec co jíst. To se mi nepodařilo a policisté se mi jen vysmáli. Říkali, že mám špatného otce dítěte, já jsem mlčela, protože mají pravdu,“ popsala žena incident pro Rozhlas.

Otec jejího dítěte měl pár měsíců po narození syna „zmizet“ a samotná žena pak měla pracovat po různých brigádách, z nichž pak musela doložit příjem, když na úřadu práce žádala o příspěvek v hmotné nouzi. S krokem jí měli pomáhat sociální pracovníci v azylovém domě, kam se v srpnu se synem odebrala, avšak vše se jí protáhlo, a trvalo tak pět měsíců, než ženě první vyplacená dávka dorazila.

O situaci ženy se začal zajímat i sociální odbor, a jelikož se neměla jak postarat o svého syna, soud předběžným opatřením dítě odebral a svěřil do pěstounské péče. Aby jej dostala zpět, musí si najít práci.

Relativně jednoduchý krok, spočívající v nalezení pracovní pozice, je však pro ženu tvrdým oříškem. Michaela totiž měla vyrůstat v dětském domově a nemá vůbec žádné zkušenosti a žádné pracovní návyky. Z brigády v obchodě tak nakonec nic nebylo, protože na dvacetiletou ženu čekal brzy vyhazov, jelikož dvakrát nepřišla, protože měla zaspat.

Navíc stihla v listopadu znovu otěhotnět – a to se šestnáctiletým mladíkem. Pracovnice z azylového domu Zlatica Hloušková, která má Michaelu na starosti, pro Rozhlas popsala, že se tak stalo i z toho důvodu, jelikož „uvěřila tomu, že kojící žena neotěhotní“.

Žena však věří, že se jí podaří získat syna zpět a zlepší se jí příjem díky mateřské. „Když dostanu malého, tak už se zvednu, bude mi chodit mateřská a půjde to,“ dodala pro ČRo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…