Celá kauza s novičokem byl jen test, soudí Jaroslav Bašta. Mělo se zkusit, nakolik jsme ztratili soudnost a vytáhneme bez řečí do války s Ruskem

27.05.2018 6:52

Jaroslav Bašta nabídl nový pohled na kauzu novičok. To, co se stalo v Salisbury, byl podle někdejšího diplomata vlastně test. Test, zda budou všichni ochotní vstoupit do války s Ruskem.

Celá kauza s novičokem byl jen test, soudí Jaroslav Bašta. Mělo se zkusit, nakolik jsme ztratili soudnost a vytáhneme bez řečí do války s Ruskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta rád připomíná, že jako člověk narozený v roce 1948 toho hodně pamatuje. Pamatuje i např. komunistickou propagandu, které se lidé smáli, protože odporovala faktům. V komentáři pro server První zprávy.cz Bašta poznamenal, že nečekal, že se po roce 1989 vrátí časy, ve kterých se zase bude smát médiím. Stačí se prý podívat na to, co všechno se píše o použití jedu novičok ve Velké Británii.

„Jako třeba že na počátku března ve městě Salisbury byli dva lidé otráveni ruským bojovým plynem třídy novičok a zázračně útok nejjedovatější známou látkou přežili. Chtějí na nás, abychom uvěřili, že policejní umělohmotná páska představuje bariéru, kterou nepřekročí ani molekula jedu, takže hasiči, kteří kouřili a pozorovali specialisty v nejmodernějších protichemických oblecích dekontaminující lavičku, se zřetelně nemuseli ničeho obávat. Nic jim neublížilo stejně jako holubům, kteří po ní poskakovali chvíli předtím, napsal Bašta.“

Když se na to někdo pokusil poukázat, byl podle Bašty označen za ruského agenta. Prezidentu Miloši Zemanovi se rovnou dostalo označení velezrádce.

„Tak mě napadlo, že celý případ s novičokem je test. Dokonce několikanásobný. Jeho první část se týkala míry poslušnosti a loajality politiků a novinářů v jednotlivých členských zemích NATO a Evropské unie. Ta druhá míry ztráty logického uvažování a důvěry ve tvrzení oficiální propagandy. V České republice test dopadl jako vždy. Většina politiků prokázala vysokou míru servility a ideologické zabedněnosti, většina občanů zdravou míru skepse a pobavení,“ pokračoval Bašta.

Pokud byla kauza novičok skutečně test, prý by mohlo jít o test ochoty vstoupit do války s Ruskem. Válka s Ruskem podle Bašty může být blíž, než se dnes zdá.

„Napadá mě jen jedna znepokojivá odpověď – zjišťovala se míra ochoty angažovat se v ozbrojeném konfliktu s Ruskou federací. Obávám se, že existuje docela vážné nebezpečí, že krize přijde v polovině června, kdy začíná mistrovství světa v kopané. Bylo by to již do třetice. 8. 8. 2008 začaly letní olympijské hry v Pekingu a zároveň válka v Jižní Osetii. V únoru 2014 právě při slavnostním zakončení zimních olympijských her v Soči došlo ke svržení ukrajinského prezidenta Janukovyče, což nakonec vedlo k občanské válce na východní Ukrajině,“ shrnul předcházející podobné případy někdejší diplomat.

Už to, že v tomto týdnu vystoupil mezinárodní tým vyšetřující sestřelení letu MH 17 nad Ukrajinou a obvinil z tohoto aktu Rusko, podle Bašty naznačuje, že pokračuje propagandistická příprava na válku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…