Cena vajec: Brutální srovnání. Čtěte, komu vejce omlátit o hlavu

22.03.2023 10:33

Za posledního více něž půl roku cena vajec stoupla v Česku dvakrát tolik než v Německu. V celé EU je největší, vyplývá z oficiálních grafů Evropské komise. A přicházejí další odhalení. Zatímco loni v září prodával zemědělec 10 kusů vajec za 23,59 Kč, obchodníci je prodávali za 35,51 Kč. V prosinci už zemědělec inkasoval 32,90 Kč, zatímco cena vajec na pultě byla 50,99 Kč. Věc došla tak daleko, že i ministr Nekula ukazuje na supermarkety coby viníky raketového zdražení vajec. Ty se brání.

Cena vajec: Brutální srovnání. Čtěte, komu vejce omlátit o hlavu
Foto: Václav Fiala
Popisek: Vejce

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se zlobí kvůli vysokým cenám potravin. Srovnání cen potravin v rámci EU, kupříkladu cen vajec, ukazuje, že jsou v Česku zdaleka nejvyšší v celé EU, a to výrazně. Zvláště v porovnání s Německem či s Rakouskem.

Ceny potravin v Česku

Ministr dal najevo, že toto nehodlá tolerovat.

„Dozorové orgány musí zintenzivnit kontroly, a to u zemědělců, potravinářů i obchodníků. Budeme chtít, aby postupovaly maximálně tvrdě proti všem, kteří se na trhu chovají nepoctivě. Pracovní skupina bude dostávat pravidelné reporty o kontrolách,“ napsal na Twitteru.

Ceny potravin v ČR

Před časem se k celé věci vyjádřila i Agrární komora ČR.

„V minulých dnech se hodně mluvilo o tom, jak neuvěřitelně vysokou obchodní přirážku si supermarkety přihazují při prodeji cukru. Máme pro vás další příklad jejich nenasytnosti – vejce. Lobbista supermarketů Tomáš Prouza ze Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR se sice v médiích snaží odvádět pozornost jinam a osočuje tuzemské zemědělce a potravináře, že jsou to oni, kdo mají velké zisky, nicméně podívejte se na jasná fakta,“ napsala už v únoru Agrární komor ČR na Facebooku.

Komora zdůraznila, že pokud si tady někdo tzv. mastí kapsu, tak to z pohledu zemědělců jednoznačně jsou obchodní řetězce. A jako důkaz přidala komora srovnání cen vajec u obchodníků a u zemědělců.

„Obchody zdražily totiž znatelně výrazněji než dodavatelé vajec. Přitom drtivá většina růstu nákladů je na straně zemědělců. Téměř 70 % ceny vejce totiž tvoří krmivo nosnic,“ upozornila komora.

Ceny potravin v Česku

O slovo se však přihlásil i Agrární komorou zmíněný Tomáš Prouza.

„Ceny potravin v Česku nahoru tlačí nebývalé zdražování českých velkozemědělců. Ostatně i ČSÚ upozorňuje, že loňský rok pro ně byl superziskový. Vysvětlí tyhle nárůsty na dnešní tiskovce ministr Nekula?“ ptal se už v úterý Prouza. A také přidal graf.

Ceny potravin v Česku

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nekula je pitomec a Prouza gauner, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseShawk , 22.03.2023 12:25:52
Na "boudu" už dávno měli dostat oba. Nekula za to, že to nechal dojít tak daleko a činí se teprva teď, když už jsou lidé nehorázně nasraní, a Prouza za to, že neustále leze hitlermarketům do zadnice aby si zasloužil svůj jidášský groš. Zemědělství a potravinářství ale nerozumí ani jeden...

|  13 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…