Ceny energií překračují i ta nejhorší očekávání, uvedl Fiala po schůzce se Zemanem

23.08.2022 22:40

Prezident Miloš Zeman se dnes s premiérem Petrem Fialou (ODS) shodli, že vývoj cen energií překročil nejhorší očekávání. K zajištění energií pro české firmy i občany za přijatelné ceny jsou podle nich potřeba kroky na evropské i národní úrovni. Fiala to řekl novinářům po pravidelné schůzce, kterou měl s prezidentem na zámku v Lánech. K dalším tématům setkání patřila situace šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka a zahraniční politika.

Ceny energií překračují i ta nejhorší očekávání, uvedl Fiala po schůzce se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Velmi podrobně jsme se bavili o situaci s cenami energií a s energetickou politikou jak v České republice, tak v Evropě. Shodli jsme se na tom, že vývoj cen elektřiny – zvláště v těch posledních dnech – překračuje všechna, i ta nejhorší očekávání,“ řekl premiér.

„Bavili jsme se o nastavení úsporného tarifu, o tom, co už vláda udělala, i o tom, co je možné udělat v budoucnosti. Budeme se snažit iniciovat nějaké evropské společné řešení, které by samozřejmě bylo nejúčinnější. Začátkem příštího týdne o tom budu mluvit s (německým) kancléřem (Olafem) Scholzem při jeho návštěvě v Praze a samozřejmě s dalšími představiteli evropských států,“ popsal Fiala.

Očekává, že s podněty k řešení situace přijdou experti na dnešním večerním jednání Národní ekonomické rady vlády. „Musíme hledat cesty k tomu, jak si s tím rychle poradit, aby naše firmy a domácnosti dokázaly situaci zvládnout,“ dodal.

Zeman a Fiala si podle premiéra také vzájemně potvrdili, že mezi vládou a prezidentem panuje shoda na základním směřování a postojích zahraniční politiky – včetně podpory Ukrajiny a odsouzení ruské agrese.

Ohledně Mlejnka, který čelí kritice kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v korupční kauze Dozimetr, Zeman podle Fialy respektuje pozici vlády. „Vyslechl si moji informaci i důvody, proč se vláda rozhodla, že neshledala důvody pro odvolání,“ řekl premiér.

„Velmi okrajově jsme se bavili o prezidentské volbě. Nebylo to ve směru, že by pan prezident někoho přímo označil jako svého kandidáta nebo favorita,“ doplnil Fiala. Zemanovi skončí druhý prezidentský mandát na začátku března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…