Ceny plynu i elektřiny letí nahoru. Zelenání ekonomiky EU má vliv

07.08.2021 8:16

Ekonomové předpokládali, že plyn a elektřina zdraží. Jenže teď se zdá, že oboje zdraží víc, než se čekalo. Na burzách vzrostla cena plynu o 92 procent oproti loňskému roku a cena elektřiny o 83 procent. Na vině je podle odborníků růst cen emisních povolenek. A vzhledem k tomu, že Evropská komise prosazuje zezelenání evropské ekonomiky, ceny energií porostou i nadále.

Ceny plynu i elektřiny letí nahoru. Zelenání ekonomiky EU má vliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detail tisícikoruny, ilustrační foto

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí
Deník Právo přišel s varováním. Lidé by se měli připravit na zdražení elektřiny i plynu. Na burzách totiž obě komodity notně podražily. Ten, kdo chce ušetřit, by si tak prý měl cenu zafixovat na pár let dopředu.

„Zelená dohoda prosazovaná Evropskou unií bude cenu emisních povolenek zvyšovat i nadále. Cena elektřiny bude ještě nějakou dobu narůstat,“ upozornil hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Další nejistotu podle něj způsobuje předpokládaný německý odchod od jaderné energie, který by měl být dokončen v příštím roce. Elektřina, kterou nevyrobí odstavené bloky, bude na trhu chybět.

Nárůst ceny pro konečné spotřebitele však nebude až tak dramatický. Velcí dodavatelé totiž určitě objemy komodit nakoupili ještě za staré nižší ceny. Do stanovování cen pro konečné spotřebitele navíc výrazně promlouvá Energetický regulační úřad. U elektřiny může ovlivnit až polovinu ceny, u plynu třetinu.

V praxi by avizované zdražení mohlo vypadat následovně. U elektřiny by to mohlo být asi 2 tisíce korun ročně. Pokud někdo elektřinou topí, mohlo by to být až o 6 tisíc. Cena plynu poskočí asi o 10 až 15 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…