Ceny za internet: Naštvaný Babiš vystoupil bez Novákové. Obořil se na novináře, zdrbnul Piráty

26.02.2019 13:14

Předseda vlády Andrej Babiš se před kamerou pořádně rozčílil. Šlo o mobilní operátory a ceny, které platí čeští zákazníci. „Snaží se nám toto téma nějakým způsobem ukrást a ještě tvrdí, že nic neděláme, což taky není pravda,“ vypálil předseda vlády směrem k opozici. Především k Pirátům. Nešetřil však ani ministryni průmyslu za hnutí ANO Martu Novákovou. Ránu zasadil i médií.

Ceny za internet: Naštvaný Babiš vystoupil bez Novákové. Obořil se na novináře, zdrbnul Piráty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Snaží se nám toto téma nějakým způsobem ukrást a ještě tvrdí, že nic neděláme, což taky není pravda. My jsme ten problém čtvrtého operátora začali řešit už ve druhém kvartálu 2018,“ rozčiloval se Babiš kvůli tématu mobilních operátorů a politického tlaku na ně.

Anketa

Vyčítali byste svým přátelům, že podepsali petici na poctu Václavu Havlovi?

hlasovalo: 9036 lidí

Piráti podle jeho názoru převzali nápady hnutí ANO, vydávají je za své a ještě si dovolují tvrdit, že hnutí ANO v této oblasti nic nedělá.

„To, že je to skvělý byznys pro stávající operátory, můžeme dokumentovat tím, že si vyplatili na dividendách 55 miliard za posledních pět let. Po zdanění,“ pokračoval rozhořčený Babiš před kamerami České televize s tím, že se jeho vláda chystá na jednání s americkými operátory, s italskými operátory a s dalšími,“ pokračoval premiér.

Poté se vytasil se zákonem, který lidem zkrátí přechod od jednoho operátora ke druhému. Pokud tento návrh projde, bude možné odejít od jednoho operátora ke druhému, aniž by svému stávajícímu operátorovi museli tento krok hlásit.

Vedle toho prý Babiš navrhuje, aby pokuta za přechod od jednoho operátora ke druhému v době dvouletého závazku činila za určitých podmínek nula korun. Dnes je to 20 procent ze zbývajícího závazku.

„My jsme samozřejmě v těch aktivitách nepolevili,“ zdůraznil předseda vlády.  Jde mu prý prostě a krátce o to, aby naši občané měli podobně výhodné podmínky jako občané v jiných zemích.

Zdůraznil, že se tímto tématem zabývá od doby, co býval ministrem financí a snažil se pro svůj resort dojednat lepší podmínky u operátorů. Předseda vlády dal najevo, že není příliš spokojen s tím, jak toto téma uchopila ministryně průmyslu za hnutí ANO Marta Nováková. Celou tu debatu rozproudila paní ministryně těmi podivnými názory,“ vypálil Babiš. Vyčetl Novákové, že si k tomuto tématu přivedla vlastního poradce. „Ten poradce je úplně mimo,“ nebral si servítky Babiš.

Odmítl však jakkoli komentovat, zda se ministryně Novákové zbaví. „Já změny ve vládě nekomentuji veřejně. Bude to moje rozhodnutí. Projednám ho napřed s prezidentem a pak o tom informuju veřejnost,“ zdůraznil. Ale když zaznívaly další a další dotazy novinářů na konto ministryně Novákové, Babiš se rozzlobil, že se zajímají o nepodstatné věci. „Mě novináři vždycky fascinují, že je zajímá věc, která pro lidi není podstatná. My jsme se tady sešli kvůli tomu, abychom neplatili tak drahá data a telefonování. A uvidíme, jak to dopadne,“ řekl.

Mobilní operátory nešetřil také kvůli tomu, co se teď děje ve vztahu k Českým drahám. Národní dopravce oznámil, že omezí čerpání dat ve svých vlacích, protože operátoři nebyli spokojení s tím, že cestující čerpají data příliš. Takto problém interpretoval Babiš a celou kauzu označil za absurdní.

Po Babišovi si vzal slovo poslanec hnutí ANO Patrik Nacher, jenž stál celou dobu Babišovi po boku, a ve shodě s premiérem se pustil do Pirátů. Ti si prý dovolují tvrdit, že převzali iniciativu ve věci zlepšení podmínek českých spotřebitelů ve vztahu k operátorům. Nacher tvrdil, že ANO se touto problematikou zabývalo dřív. To, co se teď děje u operátorů, je totéž, co se dělo u bank, minus deset let,“ řekl Nacher.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…