Cenzura, ovládnutí ČT, o to vám jde. Schillerová vykopla jednání o nedůvěře

17.01.2023 10:58 | Ze sítí

Sněmovna se dnes dopoledne sešla, aby v tomto volebním období podruhé hlasovala o vyslovení nedůvěry pětikoaliční vládě Petra Fialy (ODS). Hlasování vyvolalo opoziční hnutí ANO. Důvodem bylo jednání Sněmovny minulé úterý, kdy koaliční většina neumožnila zařadit na program schůze body, které navrhovali poslanci ANO. Protože opozice nemá potřebných alespoň 101 hlasů, dá se očekávat, že Sněmovna nedůvěru vládě nevysloví. Předseda ANO Andrej Babiš se podle svého mluvčího Vladimíra Vořechovského zúčastní pouze hlasování o nedůvěře.

Cenzura, ovládnutí ČT, o to vám jde. Schillerová vykopla jednání o nedůvěře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministryně financí Alena Schillerová

„Hnutí ANO před Sněmovnu předstupuje s návrhem na vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy. Důvody jsou mimořádně naléhavé a daleko přesahují notoricky známé nedostatky kabinetu Petra Fialy, jako je pomalost, nerozhodnost, neschopnost vyvést zemi z krize, chaos ve zdravotnictví, chronický nedostatek důležitých léků, roztáčení inflační spirály zvyšováním daní. Rok vaší vlády přinesl nespočet důkazů, že vláda Petra Fialy nejenže není schopna vyvést naši zemi z krize, ale že svými kroky tuto krizi přímo zhoršuje. Navíc ji zneužívá k prosazení postranních zájmů,“ míní Schillerová, jež tuto schůzi svým projevem zahájila.

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí

„Lidé nebývale chudnou. Tento ekonomický armagedon je doprovázen nejvyšším zadlužováním budoucích generací této země. Zadlužováním zcela nepochopitelným, kdy dochází k daňovému ruinování našich občanů,“ rozhorlila se Schillerová.

„Nejenže se své žalostné výsledky snaží vláda zamaskovat před veřejností účetními triky... Vláda se snaží také o nastolení cenzury, ovládnutí veřejnoprávní České televize,“ poznamenala dále Schillerová, jež chce hovořit nejméně o 13 závažných důvodech.

„Je příznačné, že těchto 13 hříchů stihl kabinet Petra Fialy za posledních 13 měsíců svého působení. Přečtu je nejprve jeden po druhém: historicky největší nárůst dluhu, nevyčerpání 54 miliard korun z EU, ztráta příjmů plynoucích z EET, zvyšování daní a podpora hazardu, největší chudnutí ze zemí OECD v historii Česka, nejdražší elektřina a plyn v EU přes kupní sílu, nedostatečná a pomalá pomoc firmám, narušení sociálního smíru, chaos ve zdravotnictví, snaha o cenzuru informací ve veřejném prostoru, snaha o ovládnutí České televize, nevyřešené korupční kauzy vládních stran, nevyužité předsednictví v Radě EU," sdělila Schillerová a rozhodla se vše rozebrat.

„Dochází ke zcela bezprecedentnímu nárůstu dluhu. Ve volbách jste se zaklínali rozpočtovou zodpovědností, ale ve skutečnosti jste státní dluh zvýšili o 429 miliard korun. A jde tak o vůbec největší nárůst dluhu v historii České republiky. Ani v období zdravotnické krize, kdy byla uzavřená ekonomika, jsme neměli tak dramatický nárůst dluhu,“ hovořila Schillerová. Ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) označuje za neefektivního a nekompetentního.

„Rozpočtové příjmy z Evropské unie nebyly naplněny o 54 miliard korun. Těchto 54 miliard korun z EU mohlo jít již v loňském roce do investic. Nekompetencí a laxností jste zvýšili schodek. V neposlední řadě bych také poukázala na výsledek vaší fiskální politiky,“ poznamenala dále Schillerová.

Vládu zkritizovala také za zvyšování daní a podporu hazardu i za chaos ve zdravotnictví. Například zmiňovala hodinové čekací doby na dětských pohotovostech. „Toto máte řešit, místo zákona o České televizi, to lidi nezajímá,“ řekla, když před tím zmiňovala fronty před lékárnami.

„Vzniká také akční plán pro boj s dezinformacemi. Mají se dotovat nezávislá média, která se mají na potírání dezinformací podílet. Stát si také hodlá vytvořit nástroj pro vydírání serverů, které budou označené jako dezinformační. Chce rozdělit peníze neziskovkám, které budou určovat, co se smí a co ne. Nechte si zajít chuť na to, abyste umlčeli ty, se kterými nesouhlasíte. Vy, kteří se pasujete do rolí jediných demokratů v této zemi,“ podotkla Schillerová. Podle Schillerové je pak dalším hříchem vlády Petra Fialy snaha o ovládnutí Rady České televize. 

Vláda podle jejích slov nepomáhá, je neakceschopná. „Za jediný rok dokázala proměnit Českou republiku z prosperujícího tygra v zemi, která chřadne. V zemi, kde je jedinou jistotou chaos, pokles životní úrovně a rekordní zadlužování. Takovou zemí ale Česká republika být nemusí a nesmí. Občané si dobře pamatují, že vláda Andreje Babiše přinesla pravý opak – ekonomickou prosperitu. A co je hlavní: i pozitivní očekávání do budoucna. Přinesla jim naději,“ zakončila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …