Černé na bílém. Senátor Canov předložil paragrafy: Přerušení Okamury je na žalobu!

15.02.2022 23:11

Novelu pandemického zákona, kterou ve čtvrtek vetoval Senát, se snaží poslanci značí znovu projednat ve Sněmovně.  Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie v osobě svého předsedy Tomia Okamury tak opět obstruuje, aby zabránilo schválení vládní novely pandemického zákona. To, že jeho řečnění koalice přerušila, ostře kritizuje senátor za STAN Michael Canov. Tento krok je podle něj na žalobu, což znamená, že cokoli se odhlasuje, je neplatné.

Černé na bílém. Senátor Canov předložil paragrafy: Přerušení Okamury je na žalobu!
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Senátor Michael Canov

Okamura využil svého přednostního řečnického práva a navrhoval doplnění programu schůze Sněmovny rekordních téměř šest hodin. Jednání muselo být až kolem 20:00 nakrátko přerušeno kvůli námitce SPD, že v jednacím sále nebyl přítomen žádný člen vlády. Sněmovna před pokračováním Okamurova vystoupení rozhodla hlasy vládní koalice přes hlasité protesty SPD o tom, že její jednání bude moci pokračovat i přes noc.

Senátor Canov se k dnešnímu projednání prodloužení jednání ve Sněmovně, konkrétně pak přerušení Okamury kriticky vyjádřil na svém twitterovém účtu, jeho příspěvek sdílela iniciativa Chcípl PES.

„Velmi silně se obávám, že budou moci být zpochybněny všechny body na programu této schůze, nejen novela pandemického zákona,“ předeslal.

A následně přiblížil, z jakých důvodu tomu tak podle něj je: „Bylo hlasováno o tzv. procedurálním návrhu uprostřed projevu řečníka (přestávka vyvolaná nepřítomností alespoň jednoho ministra, nezaložila konec projevu a začátek nového po přestávce, ale jen probíhající projev pozastavila).

Procedurální návrh nebyl procedurální, neboť nebyl přednesen zástupcem předkladatelů na mikrofon (ale jen přednesen předsedajícím).

Prodloužení schůze může být předloženo jen do 19 hodiny (viz. § 53 (1) zák. č. 90/1995 Sb.),“ uvedl.

Za porušení pravidel jednání Sněmovny označila i předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová, podle níž měl být návrh na prodloužení jednání přednesen některým z poslanců, nikoli předsedajícím schůze Janem Skopečkem (ODS), a hlasovat se o něm smělo do 19:00. Schillerová si poté vyžádala dvouhodinovou přestávku na jednání své frakce. Schůze dolní komory tak má pokračovat od 22:23.

Okamura označil postup koalice za "protidemokratický puč". "Tohle je nastupující totalita a diktatura, tohle je přímé ohrožení demokracie," prohlásil předseda SPD, podle něhož ho řídící schůze Skopeček měl nechat jeho vystoupení dokončit až do 21:00, kdy jednací den Sněmovny obvykle končí. Šéf SPD také kritizoval premiéra a někdejšího místopředsedu Sněmovny Petra Fialu (ODS) za to, že proti postupu nezakročil. "Vy jste normální srab," prohlásil na adresu předsedy vlády. Okamurovu námitku proti Skopečkovu postupu dolní komora zamítla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…