Černochová na nákupech: Vozidla ze Švédska, letadla z USA...

26.12.2022 11:27

Česká armáda bude mít asi 210 bojových vozidel pěchoty CV90. Ministerstvo obrany očekává, že v lednu budou zveřejněny detaily největšího armádního nákupu, vyjednávání se Švédskem jsou totiž u konce. Píšou o tom Novinky.cz.

Černochová na nákupech: Vozidla ze Švédska, letadla z USA...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) probíhají jednání se Švédskem úspěšně. „Ve finále se opravdu dohodneme a budeme v řádu týdnů informovat veřejnost o výsledcích,“ uvedla Černochová.

Podle informací Práva se vyjednavači stále drží cenového stropu. V minulosti se na nákup BVP počítalo s 52 miliardami korun. V tomto případě by Česká republika zaplatila za jeden kus průměrně 247 mi­lionů korun.

Nákup bojových vozidel pro českou armádu se táhne už skoro sedm let. Nejprve se vybíralo mezi třemi uchazeči, nyní Černochová rozhodla, že se bude jednat pouze se švédským dodavatelem.

Ministerstvo v současné době vyjednává o několika významných modernizačních projektech armády. Černochová mimo jiné uvedla, že v říjnu 2023 bude vládu informovat o výsledku jednání s USA o případném nákupu letounů F-35. Poznamenala, že ve hře jsou stále všechny možnosti modernizace letectva, obrana se ale snaží intenzivně jednat o nákupu ze Spojených států.

Tady snad v pozitivním slova smyslu můžu použít, že jako byl Top Gun nejvíc náborový film v historii snad všech vojenských filmů - a nejenom pro Spojené státy americké, ale i pro jiné země -, mezi klučičí a holčičí sny patří posadit se někdy do kokpitu F-35,“ rozplývala se ministryně Černochová v létě.

V lednu Černochová očekává také formální posun týkajících se dodávky nových amerických vrtulníků. Ministerstvo zároveň připravuje studii, která se týká budoucího nákupu nových tanků. Nabízí se podle ní varianta, že Česko pořídí tanky Leopard z Německa, jejichž starší variantu ČR dostane od Německa jako dar za pomoc Ukrajině. Za úvahu ale podle ní stojí i pořízení strojů z mimoevropských zemí, zejména z Jižní Koreje.

Ve středu přitom ve vojenském prostoru Libavá vojáci převzali první ze 14 tanků Leopard 2A4, které České republice darovala německá armáda za to, že Česko vyzbrojuje ukrajinské síly. Všech 14 kusů armáda dostane do konce příštího roku.

Ministryně Černochová byla u toho. V kasárnách v Přáslavicích zdůraznila, že s německými tanky se vymaňujeme ze závislosti na ruské technice. Tanky Leopard jsou podle ní pro českou armádu skutečným přechodem na moderní platformu.

K zavádění mobilních radiolokátorů (MADR) z Izraele Černochová podotkla, že neprošly vojskovými zkouškami a proces se proto pozdržel. Předpokládá, že zkraje nového roku by mělo dojít k posunu. Poznamenala, že komunikace s izraelským výrobcem Elta Systems v minulosti nebyla ideální, nyní se ale zlepšila.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…