Černochová pojede do USA vyjednávat o základně v Česku

09.04.2022 20:21 | Ze sítí

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) chce na své návštěvě Spojených států otevřít otázku o americké základně v Česku. Řekla to na kongresu ODS v rozhovoru pro Deník N. Obdobnou myšlenku v minulosti zmiňoval i někdejší ministr obrany, dnes europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Informuje o tom server Echo24.cz.

Černochová pojede do USA vyjednávat o základně v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Černochová se domnívá, že vzhledem k současné situaci ve světě by nemuselo být jednání o americké vojenské základně na území České republiky tak složité. Kromě ní o možné základně hovořili i někdejší ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), nevylučuje ji ani premiér Petr Fiala (ODS). 

Ministryně obrany odjíždí po Velikonocích do Spojených států, kde bude mít jednání s ministrem obrany. A právě toto téma chce otevřít. „Nechci mluvit o konkrétních detailech, myslím si ale, že by pro nás bylo důležité, že se nějaká dohoda bude chystat. Může chvíli trvat, než by se akceptovala z obou stran, schvalovaly by ji totiž obě komory Parlamentu,“ řekla ministryně s odkazem na Slovensko, kde v současné době mohou Američané na základě dohody využívat dvě základny.

Kabinet otázku základny v tuzemsku ještě neprobíral, poznamenal k tomu premiér Petr Fiala. Zároveň ale základnu nevyloučil. Hovořil o ní ostatně v projevu na kongresu i Alexandr Vondra. Ten už s obdobnou myšlenkou přišel před dvěma lety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…