Černochům nenaléváme, Židům neprodáváme, to je ten váš liberalismus. Štěpán Kotrba tvrdě odpověděl Janu Čulíkovi na jeho výkřiky o fašismu PL

05.03.2017 14:25

Mediální analytik Štěpán Kotrba se ve svém komentáři zveřejněném na serveru ParlamentníListy.cz obul do šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka. Vadilo mu totiž, jakým způsobem se Čulík opřel právě do ParlamentníchListů.cz.

Černochům nenaléváme, Židům neprodáváme, to je ten váš liberalismus. Štěpán Kotrba tvrdě odpověděl Janu Čulíkovi na jeho výkřiky o fašismu PL
Foto: archiv
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

„Jan Čulík oznámil, že se jedná o ‚nenávistný server‘, který ‚páchá téměř každodenně trestné činy vyvolávání nenávisti vůči náboženství a vůči skupinám obyvatelstva. Téměř denně páchá i trestný čin šíření lživých poplašných zpráv‘. Všechna obvinění jsou ovšem jen autorovy právně diletantské smyšlenky. Ovšem poškozující dobré jméno listu, kam se uchýlila většina bývalých autorů Britských listů a značná část jeho bývalých čtenářů,“ poznamenal Kotrba a útočí na jeho špatnou češtinu a neschopnost chápat jazykové nuance i české reálie. 
 
Čulík totiž, jak uvádí Kotrba, ve stejném článku obvinil současně i předsedu ČMKOS Josefa Středulu, že je „šéfem jedné z nejneefektivnějších odborových organizací v Evropě, která nedokáže svým zaměstnancům zajistit slušné platy“. „Přitom Jan Čulík nemůže vědět a neví vůbec nic o platech Středulových podřízených. Pokud měl na mysli zaměstnance, kteří jsou členy některé z organizací odborových svazů, které jsou členy ČMKOS, či obecně zaměstnance v České republice, tak těm se plat (mimo jiné i zásluhou kolektivního vyjednávání nejen odborové centrály ČMKOS, ale hlavně kolektivního vyjednávání jednotlivých odborových organizací na pracovištích) zvyšuje,“ zkonstatoval Kotrba a pozastavuje se i nad skutečností, že Čulíkovi vadí Středulův rozhovor pro ParlamentníListy.cz. 
 
Původní text ZDE.

„Každý soudný člověk ve funkci předsedy odborů poskytne rozhovor novinářům. A nekádruje je. Čulík kádruje. Stejně jako novináři Lidových novin. Černochům nenaléváme, Židům neprodáváme a redaktorům ParlamentníchListů.cz neposkytujeme rozhovory. Liberalismus v praxi,“ poznamenal Kotrba. 

„Vraťme se nicméně ke ‚každodennímu‘ páchání ‚trestného činu vyvolávání nenávisti vůči náboženství a vůči skupinám obyvatelstva‘ serverem ParlamentníListy.cz. To je závažné obvinění, které by chtělo mít podloženo nějakými pravomocnými rozsudky. Jinak se jedná o pomluvu (v případě osoby) a poškození dobrého jména právnické osoby,“ konstatuje Kotrba s tím, že v takovém případě by šlo o trestný čin.

„Jak známo, policie či státní zastupitelství jsou povinny konat i z vlastního popudu, i když se nedozvědí o páchání trestného činu prostřednictvím oznámení. Předpokládám, že mnoho policistů i státních zástupců ParlamentníListy.cz čte,“ míní Kotrba a poukazuje i na vyšší čtenost i hodnocení ParlamentníchListů.cz českou společností. 

„Soudě podle toho, že jsou oficiálně akreditováni v Poslanecké sněmovně Parlamentu, že jsou mnohdy akreditováni jako novinářský doprovod prezidenta či dalších delegací státu, že jsou vpouštěni jako novináři na tiskové konference vlády či stranické sjezdy prakticky všech relevantních politických stran. Co si o nich myslí kolegové novináři, patřící k jejich konkurenci, které ubývají čtenáři i zisky, není podstatné. To je konkurenční boj, ve kterém ovšem nikdo nevyhrožuje trestnými činy a neformuluje ‚skutkové konstatování‘,“ obhajuje Kotrba ParlamentníListy.cz. 

Formát rozhovoru, který je podle Kotrby v ParlamentníchListech.cz převažující formou, má navíc tu výhodu, že novinář klade otázky a zpovídaná osoba odpovídá. „Obě strany si ručí za vyřčené. Novinář za otázku, politik za odpověď. Editor má jednoduché rozhodování: ‚Řekl to? Řekl. Máš to nahrané? Máš. Je to jeho pověst.‘ A pak už se pouze stará, jestli dostojí své povinnosti podle § 11 tiskového zákona a nedopustí-li se trestného činu, neboť za obsah listu je odpovědný vydavatel, nikoliv ten, kdo poskytl rozhovor. Ten je odpovědný pouze obecně závazných právních předpisů – občanského zákoníku a trestního zákoníku,“ konstatuje Kotrba. 

Závěrem pak zkonstatoval, že ParlamentníListy.cz se snaží o vyváženost přesně podle kodexu médií veřejné služby: „vzhledem k jejich váze ve společnosti“. „ParlamentníListy.cz reflektují strohá sociologická konstatování. Má společnost odpor k usídlení migrantů? Má. Bez diskusí. Má právo mít takový názor? Má. Reflektujme tedy argumenty pro tento názor, reflektujme různost vzdělání, zkušeností i věku zastánců takového názoru. A zmiňme – samozřejmě – i protinázor. Pokud byste si udělali frekvenční analýzu článků serveru, zjistíte to, co mnozí vědí. ParlamentnímListům.cz lze (právem) vyčítat bulvárnost, (někdy) prohřešky proti řemeslu, ale ne porušování zákona nebo šíření nenávisti jako vlastní politiku listu,“ sdělil. 

„ParlamentníListy.cz ukazují společnost takovou, jaká se elitám či hrstce morálně pobouřených intelektuálů nemusí líbit, ale jaká je. Zrcadlo rovné, děj se co děj. Britské listy ukazují společnost, jaká by měla být, ale jaká nikdy nebude. Zrcadlo, pro které jsou opačné názory nepřijatelné anebo nutné  poopravení či dovysvětlení nebo ‚uvedení na pravou míru‘ rozhořčeným komentářem pedagoga Čulíka,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…