Černý Somálec vydáván za Afghánce. Budou se k nám snažit dostat každého... Petr Hampl má obavy z jistých lidí v Česku

29.08.2021 10:10

„Můžete mít špionážní drony, odposlechy, neuvěřitelně výkonné počítače, platit tisíce špehů a není vám to nic platné - pokud vaši podřízení falšují zprávy, aby zakryli problémy,“ tvrdí sociolog a spisovatel Petr Hampl k dění v Afghánistánu a varuje před další migrační vlnou i nepozorností médií. Zhodnotil také aktuální situaci na české politické scéně chvíli před volbami.

Černý Somálec vydáván za Afghánce. Budou se k nám snažit dostat každého... Petr Hampl má obavy z jistých lidí v Česku
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Per Hampl se domnívá, že se politická scéna fakticky rozpadá do systému dvou stran. „Volič hlasuje buď pro pokračování vlády Andreje Babiše, nebo pro Piráty. Kdo volí Demoblok, počítá s Piráty ve vládě. Kdo volí hnutí SPD, fakticky počítá s premiérem Babišem. Ještě před pár měsíci to jednoznačně vypadalo na nástup pirátské vlády, teď se situace otáčí. Ale je to velice těsné. Příčinou té změny je situace s covidem. Teď se zdá, že epidemie je za námi. Země se otevírá, lidé jsou optimističtí… to jsou body pro stávající vládu,“ řekl redakci. Také o tom, zda si premiér Andrej Babiš udrží průzkumový náskok až do voleb, rozhodne prý covid. „Pokud vydrží současný trend, tak si Babiš náskok udrží. Jestli se ale začnou plnit nemocnice, lidé znervózní a Babiš začne ztrácet. Nejde jenom o důvěru v premiéra, ale také to způsobí nižší volební účast. Nízká účast v našich podmínkách zvýhodňuje globalistické strany. A můžete se spolehnout, že pokud se nemocnice plnit začnou, média to dostatečně rozmáznou,“ tvrdí Hampl.

VOLNÝ blok získá státní příspěvek, který si vezme Volfová

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí
Z jeho pohledu už nejsou samotné volební kampaně tak důležité jako dříve. Svoji roli hraje i skutečnost, že téměř každý rok jsou nějaké volby, doby mezi kampaněmi se zkracují a veřejnosti to začíná splývat. „Kampaně nemění politické poměry. Jde spíš o to motivovat vlažné příznivce, aby k volbám opravdu dorazili, případně o malé procento ne úplně rozhodnutých,“ uvedl sociolog. Babišovu kampaň označil za naprosto profesionální, ale nijak převratnou: „To je přesně to, co jeho voliči potřebují slyšet. Všechno funguje, všechno máme pod kontrolou, s námi volíte stabilitu a pokračování všech současných trendů. SPD se podařil husarský kousek s potravinovými jarmarky. Snad tak nahradí škody způsobené zlehčováním covidu a zpochybňováním očkování. Co ale rozhodně stojí za pozornost, je neuvěřitelně slabá kampaň Demobloku. Je vidět, že ty strany už fungují čistě ze setrvačnosti. Už nedokážou ani vymýšlet nové slogany,“ shrnul předvolební kampaně.

Pro ParlamentníListy.cz také okomentoval tři nováčky na české politické scéně – hnutí Trikolóra, hnutí Přísaha nebo uskupení VOLNÝ blok. „Šance volného bloku dokážu odhadnout velmi přesně. Získají státní příspěvek, ten si vezme domů paní Volfová (Jana, předsedkyně strany, pozn. red.) a všichni ostatní budou akorát naštvaní. Z Trikolóry se stal málo významný přílepek ke Svobodným. Doufám, že po volbách se zbaví současného vedení, které představuje asi to nejhorší, na co se dá v české politice narazit. V té straně je totiž řada velmi inteligentních lidí, několik zajímavých vizionářů a dokážou i přitahovat sponzory. Kdyby se poměry v té strany změnily, mohla by ještě sehrát významnou roli,“ uvedl Petr Hampl. Přísahu Roberta Šlachty pak vnímá jako marketingový majstrštyk: „Sdružení vyfutrované obrovskými penězi neznámého původu vede kampaň za čistotu, transparentnost a poctivost. A dokáže sehnat dostatek voličů, aby ji dostali do Parlamentu!“

Babiš působí dojmem vítěze nad covidem

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17640 lidí
Na dotaz, zda by volby dopadly jinak v březnu, protože Češi mají krátkou paměť, odpověděl kladně. „Ano, kdyby byly v březnu, dopadly by jinak. Epidemie, umírání, spousta omezení, lidé byli naštvaní. Ale je to za námi. Když vyhrajete válku, už se nemluví o tom, že v nějaké bitvě bylo příliš mnoho padlých nebo že se dala vyhrát mnohem rychleji. Tak to prostě v životě chodí. A Babiš teď působí dojmem vítěze nad covidem,“ shrnul.

Jak důležité je před volbami téma migrace? „Migrace je nevýznamnějším společenským tématem, jaké existuje. Co by mohlo být důležitější než otázka, jestli budou na tomto území žít potomci současných obyvatel, nebo jestli budeme nahrazeni někým jiným? Jenom extrémně nepoctiví lidé mohou chtít, aby migrace nebyla volebním tématem,“ míní sociolog.

Situace se navíc změnila poté, co Tálibán znovu ovládl Afghánistán, podle Hampla však nejde ani tak o změny v Afghánistánu, jako o změnu situace u nás. „A sice, že mnozí lidé, kteří byli ještě před pár měsíci protimigrační, najednou podporují přijetí každého, kdo o sobě říká, že je afghánský tlumočník. To se týká především konzervativců orientovaných na Severoatlantickou alianci. Podpora NATO a přijímání migrantů začíná splývat. A nemylme se, brzy budou afghánských tlumočníků desítky milionů. Každý z nich bude mít srdceryvný příběh, jak prchá před Tálibánem. Všechny ty příběhy budou vymýšlené v evropských neziskovkách,“ řekl Petr Hampl.

Myslel jsem, že americké velení má aspoň představu

Upozornil také na to, co se odehrávalo uvnitř americké armády ohledně Afghánistánu: „Nestudoval jsem zprávy z terénu, stejně bych tamní situaci nedokázal pochopit. Ale myslel jsem, že americké velení má aspoň základní představu o tom, co se tam odehrává. Nemělo. Z našeho pohledu je zajímavější to, co se odehrávalo uvnitř americké armády, Severoatlantické aliance, a vlastně taky velení Armády České republiky. Potvrzuje to, že můžete mít špionážní drony, odposlechy, neuvěřitelně výkonné počítače, platit tisíce špehů a není vám to nic platné - pokud vaši podřízení falšují zprávy, aby zakryli problémy. Ukazuje to obraz armády, kde je většina času zaměřen na vytváření zpráv pro média a krásných power pointových prezentací. A kde už nikoho nezajímá, jaká je skutečnost. Pozitivním aspektem by snad mohlo být, že si víc lidí – včetně vysoko postavených – dokáže spočítat, jak by dopadlo střetnutí takhle řízené armády se skutečným protivníkem.“

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí
Hampl podotkl, že by právě kvůli tomu mělo dojít k zásadní reformě. „Kdyby se podobný debakl odehrál ještě před 50 lety, vedlo by to k radikální změně způsobu řízení ozbrojených sil. Ale nestane se nic. Stávající byrokratické struktury jsou příliš silné.“ Na otázku redakce, co tedy dvacetiletá mise v Afghánistánu přinesla a co naopak vzala, odvětil, že je správně zmíněn výraz mise, což znamená poslání nebo úkol. „S jakým cílem šli Američané do Afghánistánu? Zastavit terorismus? Tak to měl útok směřovat proti Saúdské Arábii nebo Kataru. To oni podporují islamizaci Evropy, včetně teroristických útoků. Vnutit Afgháncům naše civilizační hodnoty? O to se vůbec nepokusili. I v okupovaném Afghánistánu bylo aplikováno islámské právo šaría, a to v tvrdší podobě než v některých arabských zemích. Vypadá to, že jediným cílem bylo provětrat americký státní rozpočet a zlepšit zisky dodavatelů zbraní. To se podařilo. Můžeme tedy hovořit o úspěšné misi,“ popsal Petr Hampl. Mnohem zajímavější otázkou prý ale je, proč byla mise ukončena, když to tak výborně fungovalo.

A pokračoval: „Kdo je silnější než zájmy výrobců zbraní a než zájmy bank, které americké vládě půjčují? A obávám se, že směřujeme k odysseovské odpovědi: Pan Nikdo. Jakmile Donald Trump jasně označil válku v Afghánistánu za debakl, začalo to rezonovat. Mnozí novináři a intelektuálové, kteří by měli chuť a motivaci pokračování afghánského dobrodružství podporovat, byli raději zticha, protože se báli protiválečné extrémní levice. Dav se dal do pohybu. A dav intelektuálů a manažerů se chová jako každý jiný tupý dav. Jakmile se rozhýbe určitým směrem, už ho nezastavíte.“

Ašraf Ghaní, který se věnoval rozkrádání a nedělal problémy, byl ideální osobou

Dále pro ParlamentníListy.cz popsal, co by musel mít nový lídr, aby se situace v Afghánistánu změnila. „Dokážu si představit, že kdyby se do čela země dostal nějaký energický muž s vizí modernizace, nějaký afghánský Ataturk, možná by uspěl. Spojením místních znalostí, místních vazeb, nezdolné osobní energie, dobrého vzdělání… a samozřejmě obrovské brutality. Po jedné či dvou generacích by Afghánci zjistili, že se jim žije mnohem lépe, že vzdělání je docela užitečné, že když dají ženám víc svobody, zlepší to život všem, že humor dělá život snesitelnějším. Podobně, jako to zjistili Peršané, Turci a Arabové, než se znovu vrátili k autentickému středověkému islámu,“ uvedl Hampl. Avšak současně dodal, že i kdyby se takový člověk našel, jeho vize by zcela jistě obsahovala národní samostatnost a dříve či později by se jeho záměry střetly s americkými představami o vazalském státu. „Nikoho takového nemohla okupační správa potřebovat. Ašraf Ghaní, který se věnoval rozkrádání a nedělal problémy, byl ideální osobou. Tedy osobou ideální z pohledu momentálních zájmů amerických úředníků. Nikoliv z pohledu transformace země,“ sdělil Petr Hampl.

Na tvrzení Tálibánu, že nehodlá zemi vládnout tak tvrdou rukou, jako před dvaceti lety a dá více svobody ženám, Hampl reagoval s tím, že Tálibán bude vládnout tak tvrdou rukou, jak to odpovídá islámu. „Teď je tendence omlouvat tamní poměry s tím, že to není otázka islámu, ale místních zvyklostí. Nevěřme tomu. Tamní zvyklosti jsou důsledkem dlouhé vlády islámu. Když muslimové v desátém století přišli do Afghánistánu, byla tam civilizace západního buddhismu mnohem vyspělejší než dnes. Pokud islám převládne v českých zemích, budou zde za několik století stejné poměry jako v dnešním Afghánistánu. Nám to může připadat strašlivé, ale většina Afghánců to tak chce. Vyrostli v tom a jsou s tím spokojeni. Výzkum Pew Research z roku 2012 ukázal, že 99 procent Afghánců preferuje plné uplatnění práva šaría, včetně bičování a poprav,“ vysvětlil sociolog.

A co ženy?

Ženy byly prý vždy konzervativnější než muži. „Budou dělat, co jim předepisuje islám, a budou spokojené. Když nějaká z nich něco poruší a bude potrestána, většina jiných žen to bude schvalovat. Ještě se přijdou s chutí podívat na popravu. Pokud by se náhodou dostali do Evropy, pokusí se vytvořit si i tady malý svět se stejnými poměry jako v Afghánistánu,“ zhodnotil spisovatel.

Redakci rovněž zajímalo, zda se bude opakovat migrační vlna z roku 2015 a zda je na ni Evropa, popřípadě Evropská unie připravena. „Někteří jsou připraveni až příliš dobře. Tisíce lidí v neziskovkách, na úřadech a v advokátních kancelářích dychtí po každém migrantovi, které sem mohou dostat, integrovat, pečovat o něj, soudit se jeho jménem, vykonávat nátlak na školy a poctivé úředníky… A tahle pátá kolona má obrovskou podporu v médiích, na univerzitách, ve vedení korporací a u soudů. Samozřejmě využijí jakékoliv příležitosti dostat sem každého, kdo se vydává za Afghánce. Nemusí ani umět paštunsky nebo jiným tamní jazykem. Máme čerstvý rozsudek ústavního soudu, že když o sobě dospělý Iráčan tvrdí, že je nezletilý, musí s ním být zacházeno jako s nezletilým – přestože existují jasné důkazy o jeho věku. Proč by nemohl být černý Somálec pokládán za Afghánce?“ ptal se Hampl.

Nakonec dodal, že rozdíl proti „takzvané migrační vlně“ bude v tom, že nebude v médiích: „Migrační vlna roku 2015 byla výjimečná především titulky na prvních stránkách novin. Od té doby proudí migranti dál, ale nevzbuzuje to tolik pozornosti.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…