Červený kříž varuje: Situace na Ukrajině začíná být kritická

24.08.2014 21:34

Mezinárodní výbor Červeného kříže varuje, že obyvatelé ukrajinského Luhansku čelí krizové situaci nevídaných rozměrů. Těžko se dostávají k pitné vodě a často netuší, co se děje či dělo s jejich příbuznými. Červený kříž proto hledá cesty, jak těmto lidem pomoci. Ze zprávy cituje server Britské listy.

Červený kříž varuje: Situace na Ukrajině začíná být kritická
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veřejné shromáždění při příležitosti 23. výročí nezávislosti Ukrajiny u sochy sv. Václava

Červený kříž provádí v rámci možností rozdělování pomoci, kterou dopravil do oblasti ruský konvoj. Pomoc poskytly i ukrajinské úřady. Problém je však v tom, že se obě strany konfliktu nedokázaly shodnout na podmínkách, za nichž by byl zajištěn bezpečný průchod pro poskytovatele pomoci a pro lidi, kteří by chtěli oblast bojů opustit.

„Mezinárodní výbor Červeného kříže důrazně vyzývá všechny strany, aby se zdržely užívání zbraní, které jsou svou povahou nerozlišující, tj. takových, které neumožňují rozlišit mezi civilisty a civilními objekty na straně jedné a vojenskými na straně druhé. Připomíná dále stranám konfliktu, že útoky nesmí být nikdy zaměřeny proti civilistům či civilním objektům, jakými jsou obytné domy, školy, zdravotnická zařízení a vozidla, ani proti objektům a zařízením nezbytným pro přežití civilního obyvatelstva,“ uvádí server.

Červený kříž také vyzývá obě strany konfliktu, aby vojenské objekty neumísťovaly v oblastech hustě obydlených civilisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …