Češi považují za největší hrozby pro mír v Evropě Rusko a Islámský stát

18.12.2014 17:35

Většina Čechů považuje za největší hrozbu pro mír Rusko a Islámský stát. Společnost ppm factum research uskutečnila výzkum, z něhož vyplynulo, že většina české populace sleduje dění na Ukrajině pouze v televizi nebo rozhlase. Mezi Čechy je podle výsledků výzkumu více odpůrců postojů Ruska v konfliktu na Ukrajině než jeho podporovatelů. O dění na Ukrajině se ale většina dotazovaných příliš nezajímá.

Češi považují za největší hrozby pro mír v Evropě Rusko a Islámský stát
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na debatu s prezidentem přišly stovky studentů

Problém dění na Ukrajině se dotýká téměř všech obyvatel ČR, ale naprostá většina ho sleduje jen okrajově či pasivně. Mírný zájem o dění na východě Ukrajiny mají více než tři čtvrtiny (76 %) obyvatel. Přibližně desetina (11 %) osob se o dění na Ukrajině zajímá více. Na druhé straně 13 % populace dění na Ukrajině nechává chladnými a nezajímá se o tamní události téměř vůbec. Větší zájem o dění na Ukrajině projevují vysokoškolsky vzdělaní lidé a obyvatelé větších měst, rozdíly ale nejsou nijak velké.

Naprostá většina populace čerpá informace o Ukrajině pouze z televizního či rozhlasového zpravodajství (83 %), o další informační zdroje velký zájem prý není.

Podle Čechů je pak největší hrozbou pro mír v Evropě Rusko (42 %) a Islámský stát (41 %). Ukrajinu jmenuje dvakrát méně osob (20 %), a je tak na třetím místě. Více než desetina Čechů pak jmenuje Afghánistán (14 %) a Írán (13 %) a také USA (13 %).

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…