Češi se cigaret nevzdávají. Kouří každý třetí

13.07.2015 9:01

I přestože za posledních deset let kouření výrazně podražilo, čeští kuřáci se cigaret nevzdávali. Podle posledního průzkumu Státního zdravotního ústavu, který přináší MF Dnes, kouří každý třetí.

Češi se cigaret nevzdávají. Kouří každý třetí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

V Česku kouří přesně 31,4 procenta populace. Podle průzkumu se jen velmi málo lidí svého návyku zbaví a zejména dorůstají noví kuřáci. Muži nejčastěji vykouří 15 až 24 cigaret denně, ženy kolem pěti až devíti cigaret. Každý den povětšinou kouří muži (28 procent z nich), ženy jsou příležitostné kuřačky. Každý den si zapálí jen 19 procent z nich. 

Výzkum také přinesl informaci o tom, že jen pět procent mužů a dvě procenta žen si balí tabák ručně. Doutníky kouří tři procenta Čechů, dýmky necelé procento. Elektronickou cigaretu kouří čtyři procenta populace.

Bývalých kuřáků v Česku je čtrnáct procent, rovných šedesát procent je celoživotních nekuřáků. 

Podle průzkumu je přestat s kouřením velký problém. Podlé lékařky pro nikotinové závislosti Evy Králíkové je kouření nemoc, regulérní diagnóza. Loni se s kouřením pokoušelo přestat přes třicet procent lidí, ale jejich úspěchy příliš valné nejsou. I proto je podíl kuřáků po mnoho let stále stejný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…