Česká kontrarozvědka pomohla s dopadením bin Ládina

09.09.2011 22:05

Podle výroční zprávy pomohla zpravodajská služba české armády v dopadení Usámy bin Ládina. Předala totiž spojencům informace o pohybu důležitých teroristů. Kromě toho česká kontrarozvědka zaznamenala zvýšený zájem Číňanů o nové technologie.

Česká kontrarozvědka pomohla s dopadením bin Ládina

Usáma bin Ládin byl dopaden za přičinění i zpravodajské služby české armády. Píše se tak v její výroční zprávě. "Vojenské zpravodajství v roce 2010 získalo vlastními zdroji informace o pohybech a dislokaci významných teroristů, které byly analytiky vyhodnoceny jako relevantní. Tyto informace byly předány partnerským zpravodajským službám a mohly v konečném důsledku přispět také k dopadení nejhledanějšího teroristy světa," píše se ve zprávě.

Podle českého Vojenského zpravodajství se právě díky mezinárodní spolupráci nepodařilo teroristům způsobit ztráty na životech v Evropě. "V roce 2010 se teroristům podařilo iniciovat realizaci tří útoků, jednoho ve Švédsku a dvou v Dánsku. Všechny však byly neúspěšné," chválí česká rozvědka.

Související: Klausův Hájek: Bin Ládin je jen fikce

"Riziko naplnění teroristické hrozby na území České republiky hodnotí Vojenské zpravodajství nadále jako nízké," uzavírá teroristické téma výroční zpráva.

Kromě pohybu teroristů sledovala rozvědka i Čínu. Její zpravodajce zaznamenala vedle ještě výrazněji působících Rusů. "Mezi tradiční krytí ruských zpravodajských důstojníků nadále patřily diplomatické posty v rámci velvyslanectví a konzulátů. Nedávno odhalené případy špionáže v zahraničí však ukazují na rostoucí význam nelegálního krytí, které v schengenském prostoru skýtá velký potenciál a zároveň představuje hrozbu pro dotčené státy," varuje zpráva.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…