Česko navštívila kurdská parlamentní delegace, jednala o migraci

23.12.2015 6:02

Česko navštívila kurdská parlamentní delegace, jednala například o bezpečnosti na severu Iráku nebo o migraci. Šlo prý o první delegaci kurdského parlamentu do Evropy, sdělil ČTK ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček. Česko chce do Iráku poslat 6500 samopalů, dodávka by se mohla týkat i Kurdů. Irácký Kurdistán je autonomní oblast v severovýchodní části země.

Česko navštívila kurdská parlamentní delegace, jednala o migraci
Foto: Archiv
Popisek: Irák

"Kurdskou parlamentní delegaci vedenou předsedou parlamentního výboru pro otázky menšin jsem dnes přijal po jejich jednání s biskupem (Václavem) Malým," uvedl Kmoníček. Jednání se podle něj týkala současné situace na severu Iráku, vztahů k náboženským menšinám, migraci i pomoci Česka. "Podle jejich vyjádření to byla historicky první delegace kurdského parlamentu do Evropy a jako taková oceněním role České republiky," poznamenal Kmoníček.

Česko již v minulosti poslalo do Iráku několik tun munice, poslední část byla do země odeslána o víkendu. Kurdové tak prostřednictvím centrální vlády například dostali osm milionů nábojů do kulometů a 5000 střel do protitankových zbraní RPG7.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) České televizi potvrdil, že česká armáda do Iráku pošle přes 6500 samopalů a přes sedm milionů kusů nábojů. Podle dřívějších informací by minimálně část z nich mohla směřovat právě ke Kurdům.

Podle informací ČTK chce armáda ze svých zásob uvolnit 3000 nových a 3600 starých samopalů, do Iráku s nimi plánuje také poslat 7,2 milionu kusů nábojů celkem asi za 21 milion korun. Dar by měl být předán prostřednictvím USA. O záměru musí ještě rozhodnout česká vláda. Do Iráku by se zbraně a munice měly dostat do konce příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …