Česko podporuje švédský vstup do NATO, řekl Lipavský ve Stockholmu

02.06.2022 12:18

Česká republika plně podporuje zájem Švédska a Finska vstoupit do Severoatlantické aliance. Ve Stockholmu to řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský své švédské kolegyni Ann Lindeové. Hovořili také o rekonstrukci ruskou agresí ničené Ukrajiny i zájmu některých balkánských a východoevropských zemí o vstup do unie.

Česko podporuje švédský vstup do NATO, řekl Lipavský ve Stockholmu
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Mezi tématy rozhovoru nechyběly plány nadcházejícího českého předsednictví v Radě EU, Stockholm totiž na přelomu roku vedení unie od Prahy převezme.

„Potvrdili jsme si celkové směřování priorit, zájem Švédska témata přebrat. Informoval jsem švédskou stranu o našich prioritách, aby měli představu, na čem budeme pracovat," prohlásil Lipavský.

Na dotaz ČTK poté doplnil, že Praha a Stockholm se shodují například právě na potřebě rekonstrukčního úsilí na Ukrajině, která od konce února čelí ruské agresi. Další českou prioritou je otázka evropských aspirací některých zemí, například západního Balkánu. Některé unijní státy jsou k rozšiřování bloku podle Lipavského vlažnější. „Vnímám jako velkou roli, abychom jako Česká republika téma drželi přítomné a nezapomnělo se na něj," doplnil.

Členství dvou skandinávských zemí v NATO by podle Lipavského bylo velkým přínosem. „Zabezpečíme tím prostor Baltského moře. Švédsko a Finsko jsou velice vyspělé země, mají moderní armády, jsou prakticky (na vstup) připraveny," uvedl šéf české diplomacie. „Je to v našem zájmu, proto na tom musíme pracovat. Není to jednoduché, je to velká geopolitika, ale každý hlas a každá podpora se počítá," dodal.

V debatě s Lindeovou a ministrem pro záležitosti Evropské unie Hansem Dahlgrenem se Lipavský nevyhnul otázce odmítavého tureckého postoje. Turecko po Finsku a Švédsku chce, aby přestaly podporovat teroristické organizace, čímž Ankara myslí některé kurdské skupiny. Například Stranu kurdských pracujících (PKK) či příznivce duchovního Fethullaha Gülena, které turecké úřady považují za strůjce neúspěšného pokusu o státní převrat z roku 2016.

Turecko po obou skandinávských zemích chce také zrušení omezení na vývoz zbraní. Švédsko a Finsko uvedly, že terorismus odsuzují a že jsou připraveny s Tureckem dál jednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…