Česko si připomene 70 let od konce 2. světové války

08.05.2015 6:28

Česká republika si dnes řadou oficiálních i neformálních akcí připomene 70. výročí konce druhé světové války. Den, kdy nacistické Německo v roce 1945 podepsalo kapitulaci, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek.

Česko si připomene 70 let od konce 2. světové války
Foto: Filip Jandourek
Popisek: U budovy Českeho rozhlasu si pamětníci a politici připomenuli 67. výročí květnového povstání v roce 1945 proti nacistickým okupantům

Tradiční pietní akt se za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana, dalších ústavních činitelů a armádních špiček uskuteční u památníku na pražském Vítkově. Během vzpomínky na oběti války vojáci a politici položí věnce, zazní hymna i čestná salva. Ministr obrany Martin Stropnický udělí nejvyšší resortní vyznamenání a jmenuje válečné veterány do vyšších hodností. 
   
Zeman, podle ústavy vrchní velitel ozbrojených sil, pak na Pražském hradě jmenuje nové generály. Ještě před odletem na oslavy konce války do Moskvy se na kbelském letišti setká s válečnými veterány. S některými českými a ruskými veterány se pak večer sejde na českém velvyslanectví v Moskvě. 
   
Po celé republice si dnes budou lidé osvobození od nacismu připomínat při ukázkách válečných bojů a historické vojenské techniky, na pietních vzpomínkách, koncertech či při setkáních s pamětníky války a protektorátu. 
 

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …