Česko si připomene konec války. V oslavách dnes přibude jedna novinka

08.05.2016 6:00

Česko si dnes připomene 71. let od ukončení bojů druhé světové války v Evropě. Pietní a vzpomínkové akce se budou konat v řadě měst, hlavní oslavy se tradičně uskuteční na pražském Vítkově a v Plzni. Zprávu přináší ČTK.

Česko si připomene konec války. V oslavách dnes přibude jedna novinka
Foto: archiv rozhlas.cz
Popisek: Hlavy mocností

Na čestném nádvoří Národního památníku na Vítkově se chystají oběti druhé světové války připomenout přední ústavní představitelé včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Součástí piety bude i položení květin u hrobu Neznámého vojína. Vzpomínkové akce se tradičně zúčastní čestné armádní jednotky, letos je prvně doprovodí i jednotka policejní. Nad Vítkovem také proletí dvojice armádních stíhaček Gripen.

Ukončení oslav osvobození je dnes naplánováno i v Plzni, která již od čtvrtka slaví připomínku příjezdu vojáků americké armády. Plzeňané si dnes budou moct prohlédnout třeba vystavenou historickou i současnou americkou techniku a výzbroj nebo navštívit americký festival pouličního jídla.

Naopak oběti Rudé armády si v Děčíně připomene ruský motorkářský klub Noční vlci. Na akci je pozval poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). Noční vlci, označovaní za ruské nacionalisty, mají blízko k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi.

V ruských oslavách konce druhé světové války se inspirovali i pořadatelé průvodu Nesmrtelný pluk. Projde z pražského Loretánského na Hradčanské náměstí. Jeho účastníci si s sebou přinesou fotografie lidí, kteří přispěli k porážce fašismu.

Další piety se uskuteční třeba v Hradci Králové nebo v Praze na Klárově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…