Český generál NATO vidí možnosti pro zlepšení vztahů s Ruskem

08.03.2018 11:07

Zlepšení vztahů mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem je možné, v dialogu je nutné pokročit od vágních témat ke konkrétním věcem. Podle agentury TASS to dnes prohlásil český generál Petr Pavel, který je šéfem Vojenského výboru NATO, tedy nejvyššího vojenského orgánu aliance. Zprávu převzala ČTK.

Český generál NATO vidí možnosti pro zlepšení vztahů s Ruskem
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

„Jsem vždy opatrným optimistou,“ prohlásil Pavel na dotaz TASS, zda Rusko se Západem mohou překonat nynější období vyhrocených vztahů a nechat za sebou dědictví studené války.

„Věřím, že šance na lepší vztahy mezi NATO a Ruskem existuje,“ uvedl český generál. „Potřebujeme více podnětů, aby se dialog posunul vpřed. Dosud je standardní agenda docela vágní. K pokroku je třeba větší konkrétnost,“ dodal.

Pavel také v souvislosti s komentováním situace v pobaltských republikách, podle TASS, vyzval k opatrnosti při užívání termínu ruská agrese, neboť vedení NATO v aliančním Estonsku, Litvě a Lotyšsku nezaznamenalo žádné známky otevřeného násilí proti svým jednotkám, které tam působí. I když v regionu panuje zvýšené politické napětí, území pobaltských členů aliance a ani jejich vzdušný prostor není narušován, řekl.

„Všichni pozorujeme, že v regionu je zvýšená vojenská přítomnost, koná se více cvičení, více letů letadel dlouhého doletu a je zde zvýšená činnost tajných služeb. Já bych to ale nenazýval agresí," vysvětlil český generál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…