Český internet rezonuje výsledky prvního kola volby prezidenta

13.01.2013 13:04

Velkou vlnu zájmu vzbudila na českém internetu páteční a sobotní přímá volba hlavy státu. Na takzvaná nová média, tedy především internetové sociální sítě, mnozí pozorovatelé poukazují, když zdůvodňují nečekaný úspěch kandidáta TOP 09 Karla Schwarzenberga, který se nakonec probojoval do finále volby společně s expremiérem Milošem Zemanem. Po prvním kole voleb však internetové reakce, jak u nich ostatně bývá obvyklé, nabízejí širokou paletu názorů na výsledek i další vývoj. Informuje ČTK.

Český internet rezonuje výsledky prvního kola volby prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg měl na náměstí Jiřího z Poděbrad svůj poslední předvolební mítink

Právě na úlohu počítačových sítí upozorňuje Mirko Raduševič na webu Literárních novin, kde podotýká, že ministr zahraničí díky podpoře na internetu odsunul na třetí místo předpokládaného favorita, expremiéra Jana Fischera. Připomíná, že na Facebooku má předseda vládní strany kolem 85.500 fanoušků a to jich kolem 12.000 přibylo v posledních několika dnech. Schwarzenberg disponuje profesionálně zpracovanými volebními stránkami a také na síti twitter jeho krátké zprávy sleduje přes 15.000 odběratelů.

V přepočtu na počty hlasů Schwarzenbergovi přitom chybělo na Zemanovo první místo v prvním kole volby jen něco přes 40.000 hlasů voličů.

Volby u nás nikdy nedopadnou tak, jak ukazují průzkumy týden předem

Právě sítě jako Twitter a Facebook českými prezidentskými volbami "znějí". V sobotu se jich týkalo přes 5000 příspěvků na twitteru a "politicky angažovaná" část českých uživatelů facebooku prakticky neprobírala jiné téma.

"Upřímně přiznávám, že jsem nic takovýho naprosto nečekal," reagoval bezprostředně na postup Schwarzenberga na síti například komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo. "V české politice zřejmě opravdu platí jediná jistota: volby nikdy nedopadnou tak, jak ukazují průzkumy týden před nimi," napsal o něco později v komentáři na serveru iHned.cz.

Mladí nadšenci dali do kampaní srdce a nápady a porazili tak ostřílené politické matadory

Hospodářské noviny, ale také další české deníky a týdeníky přitom před volbami na internetu i ve svých tištěných vydáních porušily zvyklosti a Schwarzenberga voličům přímo doporučovaly.

Podle novináře Tomáše Klvani přišla do Česka nová pravidla volebních kampaní, která už pomohla do úřadu například americkému prezidentu Baracku Obamovi. "Několik mladých nadšenců, kteří do kampaně dali srdce a skvělé nápady uplatnitelné právě především na sociálních sítích, porazilo ostřílené politické matadory z hlavních stran," napsal Klvaňa na Facebooku.

Mediální propagandisté knížete vyloučili z veřejného prostoru jakoukoli racionální diskusi

"Podcenila jsem mobilizační potenciál Pravdy a Lásky," komentovala výsledek prvního kola na stejné sociální síti levicově orientovaná publicistka Saša Uhlová. V Deníku Referendum pak Tomáš Samek o volbě napsal, že nyní zbývá jen výběr "mezi dvěma hlavami mafiánských sítí". Poučením podle něj pro příští volby je, že média by neměla manipulovat volby křiklavou preferencí dvou kandidátů považovaných za jasné favority.

Také Jan Čulík v protivládně laděných Britských listech poukazuje na pozoruhodný úspěch Schwarzenbergových "mediálních propagandistů", kterým se prý podařilo z českého veřejného prostoru vyloučit "jakoukoliv racionální a věcnou diskusi o jeho politických postojích, o kontroverzní vládní politice, kterou zaštiťoval jako předseda TOP 09 i o jeho neexistující či nekriticky proamerické zahraniční politice".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…