Český průmysl roste. Je šance, že se vyhneme krizi

07.02.2012 9:34

Česká ekonomika se zatím vyhýbá krizi, která panuje v Evropě. Růst průmyslu byl 6,9 procent, což je úroveň před krizí v roce 2007. Nejvíce je to zásluha výroby aut. Česká republika tak má šanci uniknout recesi či poklesu hospodářství, píše deník MF Dnes.

Český průmysl roste. Je šance, že se vyhneme krizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

Údaj o výkonu průmyslu a stavebnictví na konci loňského roku zveřejnil Český statistický úřad v pondělí. „Stav české ekonomiky se ve čtvrtém kvartálu mírně zlepšil. Průmysl si udržel stabilní tempo, stavebnictví se díky lepšímu počasí vymanilo z poklesu a služby svůj propad citelně zmírnily,“ řekl v MfD k výsledkům Pavel Sobíšek, šéf ekonomů z tuzemské UniCredit Bank.

Růst průmyslu omezuje riziko, že česká ekonomika spadne do recese

To prý omezuje riziko, že česká ekonomika spadne do recese, kterou ohraničují dvě po sobě jdoucí klesající čtvrtletí. MF Dnes připomíná, že ve třetím čtvrtletí česká ekonomika klesla o 0,1 procenta.

K růstu ekonomiky, měřenému hrubým domácím prodkuktem, přispívá zejména automobilový průmysl a vývoz jeho produkce do Evropy. Domácí poptávka ovšem neustále klesá, proto panují obavy, že se zpomalení ekonomiky EU přenese i do České republiky.

Více jdou na odbyt luxusní auta

Deník MF Dnes oslovil šéfy firem dodávajících automobilkám součástky. Podle nich dojde v březnu a v dubnu k mírnému zpomalení v objednávkách, zatím se ale nejedná o nic dramatického.

Více zakázek mají firmy, které vyrábí pro luxusní značky. Levnější auta jsou ovšem na ústupu, což může být důsledek šrotovného. To nejspíš způsobilo „předkoupení“ menších aut, po kterých teď není poptávka.

Automobilka TPCA  z Kolína čeká až pětinové omezení produkce. Zaměřuje se právě na malé vozy.

Stavebnictví zaznamenalo růst. Nejspíš kvůli teplému prosinci i kvůli nižšímu DPH

Statistiku ovlivnilo také stavebnictví. Přestože celý rok klesalo, v prosinci zde došlo k patnáctiprocentnímu růstu. Podle MfD to mohlo být kvůli teplému závěru roku, ale i kvůli dokončování staveb za nižší DPH. Sazba se od Nového roku zvýšila z 10 na 14 procent.

Analytici v letošním roce očekávají výsledky české ekonomiky kolem nuly. „Je reálná naděje, že před recesí opět může zachránit průmyslový export. Nejbližší data čekejme s napětím,“ řekla MfD Drahomíra Dubská z oddělení analýz statistického úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…