Český starosta mluvil v ruském rádiu o radaru a válečném štváči z USA. Padala silná slova

14.03.2014 10:44

Josef Hála (KSČM), starosta městyse Jince, kde měl být umístěný americký radar, teď v reakci na oživení tohoto záměru americkým senátorem Johnem McCainem v souvislosti s událostmi na Krymu, uvedl, že je rád, že konečně vyšlo najevo, proč chtěly Spojené státy obranný raketový systém umístit právě zde. Zároveň označil McCaina za válečného štváče.

Český starosta mluvil v ruském rádiu o radaru a válečném štváči z USA. Padala silná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radar

Anketa

Senátor McCain vrací do hry návrh na postavení amerického radaru v ČR. Co vy na to?

hlasovalo: 12956 lidí

„Já jsem rád, že po čtyřech letech Američané konečně řekli, proč ten radar tady chtěli stavět, že to nebylo tak, jak tvrdili - kvůli Číně a Severní Koreji - ale že to bylo především proti Rusku. Myslím si, že pan senátor je válečný štváč, který nevnímá ani tu ekonomickou realitu USA, protože je i u nás známo, že Američané silně omezují stavy svých vojáků,“ řekl starosta v rozhovoru pro Hlas Ruska.

Účelová záležitost, tvrdí starosta

Podle něj jde v případě diskuse o radaru o účelovou záležitost, která má vést k souhlasu okolních obcí se zrušením vojenského prostoru. „Většina obcí kolem s tím nesouhlasí, protože nejen že máme obavy o přírodu, zdroje vody v ní, protože všechna města a obce kolem Brd berou vodu právě z Brd, ale máme obavy z toho, že odejde poslední posádka, která tu u nás je a zvýší se tu zase už tak vysoká nezaměstnanost,“ řekl dále starosta s tím, že na Příbramsku je nejvíce lidí bez práce ve Středočeském kraji. „Shodou okolností se projednával návrh zákona na zrušení vojenského újezdu Brdy v Parlamentu, takže v podstatě to je podle mě asi účelově vytvořená informace proto, abychom si tu řekli: Tak radši ten prostor zrušíme, než abychom tu měli americký radar,“ dodal Hála.

ZDE ParlamentníListy.cz vyváženě informují o situaci na Ukrajině.

Nebezpečí z Ruska prý nehrozí

Jak dále uvedl, nebezpečí z Ruska podle něj nehrozí. „Jsme Slované a musíme si pomáhat,“ poznamenal. Dění na Krymu považuje za logické vyústění situace. „Jestliže tam je většina rusky mluvících a někdo jim zakáže používat rodný jazyk, tak pochopitelně si hledají cestu, jak se dostat do země, kde je budou brát jako rovnoprávné občany a ne někoho, kdo se tam přistěhoval,“ řekl Hála.

Kompletní vyjádření starosty Hály k dispozici ZDE.

O zrušení újezdu zatím nepadlo definitivní rozhodnutí. Zatímco členové hnutí ANO včetně ministra obrany Martina Stropnického a opoziční ODS jsou pro zrušení výcvikového prostoru, někteří sociální demokraté jsou proti. Vláda Jiřího Rusnoka již zrušení vojenského újezdu v Brdech posvětila.

Od obranného raketového systému v Česku a Polsku Spojené státy upustily v roce 2009 na příkaz současného prezidenta Baracka Obamy. Podle republikánského senátora Johna McCaina by Američané měli na ruskou invazi na Krymu odpovědět realizací tohoto systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…