Čeští Němci budou mít vlastní muzeum. Ještě víc nás to sblíží, těší se Bernd Posselt a chválí si smlouvu s Hermanem

02.08.2014 9:19

Vztahy mezi Českem a sudetoněmeckým sdružením se od loňska zlepšují. Na novou cestu se vztahy dostaly podle šéfa sudetských Němců Bernda Posselta už loni po projevu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) v Mnichově. V rozhovoru pro MF Dnes to uvedl mluvčí Posselt a je přesvědčen, že vše bude ještě lepší. Vše se prý posune otevřením muzea v Ústí nad Labem, které má představit historii německy mluvících obyvatel našich zemí.

Čeští Němci budou mít vlastní muzeum. Ještě víc nás to sblíží, těší se Bernd Posselt a chválí si smlouvu s Hermanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt

Ještě lepší vztahy než dosud budou mít údajně Němci a Češi. Posunout by je mělo v prvé řadě brzké otevření Muzea německy mluvících obyvatel českých zemí v Ústí nad Labem. Říká to mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt v MF Dnes.

Podle Posselta na zlepšení česko-německých vztahů zapracovala už předchozí vláda. „Návštěva premiéra Nečase v Bavorsku se stala historickou událostí. A my jsme velmi šťastní, že i po výměně vlády všechny tři koaliční strany pokračují ve velmi dobrých kontaktech s Bavorskem, Německem a také ve vztahu k sudetským Němcům,“ říká Posselt v rozhovoru.

Z nedávného jednání mezi ministrem kultury ČR Danielem Hermanem a bavorským ministrem kultury Ludwigem Spaenlem spolu s Berndem Posseltem vyplynulo memorandum o spolupráci na kulturní rovině. „Základem spolupráce by se měly stát dva velké projekty,“ potvrzuje Posselt.

„Nejslavnější český kulturní projekt“

„Prvním by měla být spolupráce mezi Collegem Bohemikem v Ústí nad Labem (společnost, která připravuje projekt muzea) a Muzeem sudetských Němců v Mnichově. Bavorský premiér Seehofer oba projekty považuje za 'majáky' bavorsko-českých vztahů. Nejsem si jistý, zda všichni v Česku vědí, jakou obrovskou prestiž si projekt připravovaného muzea v Ústí nad Labem dokázal v Bavorsku získat. Už teď se z něj stal nejslavnější český kulturní projekt,“ vysvětluje mluvčí sudetských Němců. Muzeum v Ústí by prý mohlo být otevřeno v roce 2016, zatímco dokončení projektu v Mnichově je naplánováno na rok 2018.

Šéf sudetských Němců Bernd Posselt po dvaceti letech neobhájil svůj mandát v Evropském parlamentu. Posselt byl poprvé zvolen europoslancem v roce 1994, svůj mandát poté třikrát obhájil. Ve Štrasburku a v Bruselu vystupoval jako obhájce zájmů sudetských Němců. Kritizoval například snahu České republiky o získání výjimky z Lisabonské smlouvy, kterou bývalý prezident Václav Klaus zdůvodňoval obavou Čechů z majetkových nároků sudetských Němců. Od roku 2008 zastává Posselt nejvyšší funkci u sudetských Němců, je jejich mluvčím. Letos převzal také druhou nejvyšší funkci v sudetoněmecké hierarchii, stal se předsedou Sudetoněmeckého krajanského sdružení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …